Kuukauden yritys 5/2017

Kaarinalaiset persoonalliset panimot tarjoavat makuelämyksiä

Kaarinassa sijaitsee kaksi olutpanimoa; erilaiset, perin pohjin asiaansa vihkiytyneet. Radbrew:n panimolla Kaarinan Krossissa meno on kuin postapokalyptisessä maailmassa ja Kuninkaantien panimolla Tuorlassa tähytään tähtiin. Pienpanimotoiminta tuo vaihtelua ja valinnanvaraa tuotevalikoimaan. Pienpanimot ovat luonteeltaan paikallisia ja innovatiivisia yrityksiä. Pienpanimot ovat makujen edelläkävijöitä. Niiden etuna ja mahdollisuutena on tuoda kuluttajille uusia ja aitoja tuotteita. Panimot uskaltavat myös kokeilla rohkeasti eri maiden ja maanosien oluttyylejä, jotka avaavat hyvien juomien ystäville uusia kulttuurikokemuksia.

Radbrew

Radbrew Crew, panimon hymyilevä henkilökunta

Pähkinänkuoressa:

  • Perustamisvuosi 2014
  • Henkilöstö: panimo 5hlö, konserni 10hlö
  • Liikevaihto n 300 000€ / 2017
  • www.radbrew.fi

 Radbrew panimo sai alkunsa yliopiston opiskelijapiireistä viitisen vuotta sitten. Idea omasta panimosta oli kahden opiskelijan, kemiantekniikan ylioppilaan Patrik Niskasen ja luonnontieteiden ylioppilaan Matti ”Eikka” Laakson. Omien sanojensa mukaan he ”nyhjäisivät tyhjästä”. Panimoyrittäjät muistelevat yhteen ääneen: ”Köyhillä opiskelijoilla intoa ja ideoita oli, pääomaa ei sitten niinkään.” Into ja yliopiston antina kyky etsiä tietoa ja oppia nopeasti on kasvattanut Radbrew:n toimintaa vauhdilla. Toimitusjohtaja Eikka Laaksolla on aihetta hykertelyyn: nykyinen panimon kuukauden liikevaihto on suurempi, kuin oli yrityksen ensimmäisen toimintavuoden koko budjetti. Lisää kasvua on luvassa, sillä panimon kapasiteetti nousee kesän aikana erittäin merkittävän laajennuksen myötä. Uusista laitehankinnoista kertoo tekninen johtaja Patrik Niskanen: ”Isommat käymisastiat on tilattu, samoin pääsemme tuplaamaan mäskäyskapasiteettimme ja automatisoitu pullotuslinja nopeuttaa tuotantoa.” Yrittäjien mukaan seuraava homma onkin löytää kova myyntipäällikkö saattamaan oluet suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti asiakkaiden saataville.  Sijoittumisestaan Kaarinan Krossiin yrittäjät sanovat, että luvat kaupungin rakennusvalvonnasta saatiin vuorokaudessa ja vuokranantajan joustavuus on mahdollistanut yrityksen kasvun samoissa tiloissa.

Kun aletaan puhua oluesta, on Radbrew:n tuotteilla selkeä tavoite: kaikissa oluissa punaisena lankana on mennä sinne, missä muita ei ole. Oluen laatuun panostetaan todella, panimolta löytyykin oma laatulaboratorio. Yrittäjien panostus tuotekehitykseen on palkittu, heidät valittiin Vuoden Luonnontieteilijöiksi vuonna 2016. Radbrew:n valikoimassa on tällä hetkellä 50 erilaista olutta ja kesällä on luvassa kolme uutuutta lisää. Yksi uutuuksista on Sadistic Stout eli chilillä maustettu tumma olut. Koska Radbrew on pieni ja ketterä, on asiakkaalla myös mahdollisuus tilata oma, räätälöity olut vaikkapa merkkipäivän kunniaksi.

 

Kuninkaantien panimoTuorlan Tähti, vaalea pils, Kuninkaantien panimo

Toinen kaarinalainen panimo, Kuninkaantien panimo, löytyy jännittävästi Tuorlan observatorion kupeesta. Olutta pannaan tiloissa, joissa on hiottu maailman suurin avaruuteen lähetetty luotainpeili. Kuninkaantien panimo on aloittanut toimintansa tänä vuonna, ensimmäinen oluterä valmistui helmikuussa. Puhutaan siis aivan uudesta paikallisesta pienpanimosta. Laitteiden asennusvaiheeseen liittyy hauska sattumus, kun Iso-Britanniasta tullut pullotuskoneen asentaja oli panimon sijainnista suorastaan ällistynyt. Tämän panimon tarina on saanut alkunsa Tšekeistä, tai tarkemmin sanottuna piikkiöläisistä rotareista Tšekeissä. Kolmisen vuotta sitten kiinnostus perinteiseen tšekkiläiseen ”vanhan ajan tyyliseen” olueen sai Piikkiön Rotaryt lähtemään olutmatkalle vaalean pilsin kotiseudulle. Panimolla onkin 100 paikallista osakasta, joita kaikkia yhdistää kiinnostus laatuolueen. Panimon ideasta ja synnystä kertoo Aimo Sillanpää, panimoyrityksen hallituksen jäsen, nojaillen peilinhionnassa käytettyihin rakenteisiin.

Kuninkaantien panimon ensimmäinen olut on Tuorlan Tähti, olut, jonka maku syntyy vedestä, maltaista, humalasta ja hiivasta. Panimomestari Niko Hurskainen on erityisen tarkka puhtaista raaka-aineista. Tulossa valikoimaan on tumma lager, jonka etiketin ulkonäköä jo viimeistellään. Lisäksi piakkoin saadaan nauttia myös sesonkioluista, vihjaisee Kuninkaantien panimon myynnistä ja markkinoinnista vastaava Peetu Sillanpää. Tulevatkin oluet ovat tähtien inspiroimia, pannaanhan ne paikassa, jossa tehdään Suomen merkittävintä tähtitieteellistä tutkimustyötä, hän jatkaa. Pian oluet myös tuotetaan ”tähtienergialla”, sillä Kuninkaantien panimon katto peitetään kesällä 2017 aurinkopaneeleilla. Oluen ystäville Sillanpää vinkkaa elokuun toisena viikonloppuna järjestettävästä Turun alueen Panimotapahtumasta Vanhalla Suurtorilla Turussa.

Molempien panimoiden oluita löytyy lähiseudun kaupoista ja marketeista. Radbrew:n oluita on tarjolla myös yrittäjien omistamassa Radbarissa Turun Uudenmaankadulla, sekä muissa ravintoloissa ja monessa lähialueen Alkossa.

Ruoan ja juoman yhdistäminen täydelliseksi makunautinnoksi, ”food pairing”, on nyt trendikästä. Alkukesän gourmet-vinkin tarjoaa Radbrew: uusien perunoiden ja grillatun lohen kanssa yhteen sopii Radbrew Sandstone – olut, pale ale, jossa makutwistiä antavat korianterin ja tillin sävyt. Toinen trendi on kotoilu eli hyggeily. Kultareunaa kotoisaan saunailtaan saa kruunaamalla sen Kuninkaantien panimon Premium oluella, helmeilevän vaalealla Tuorlan Tähdellä.