Vanhat esineet ja rakennukset ovat aina kiehtoneen Lauri Leppästä ja vuodesta 2004 alkaen kiinnostuksen kohteesta alkoi muodostua ammatti.

Restart Oy pähkinänkuoressa:

  • Perustettu toiminimenä vuonna 2004

  • Liikevaihto 1,5 miljoonaa

  • Työllistää 28 henkilöä, joista 3 yrityksen osakasta

  • Toimipaikkana Pukkilan kartano Piikkiössä

Lauri Leppänen Pukkilan kartanon päärakennuksen portailla.


Alakouluikäisenä Restart Oy:n perustaja Lauri Leppänen osallistui kamerakerhoon ja kuvasi innokkaasti vanhoja maatalouskoneita. Viidennen luokan luokkaretkellä bussi pysähtyi tauolle ja Lauri näki taukopaikan takana hienon vesimyllyn. Vesimylly jäi mieleen ja saatuaan ajokortin, hän etsi myllyn uudelleen. Joitakin vuosia myöhemmin hän ehdotti sen omistajalle restaurointia, jonka hän suoritti opintojensa ohessa kolmen kesän aikana.

Rakkaus vanhoihin rakennuksiin vahvistui entisestään, kun hän rakensi Tukholman vanhan kaupungin kunnostajille rakennustelineitä 2000-luvun alussa. Vanhat esineet ja rakennukset ovat siis aina kiehtoneen Leppästä ja vuodesta 2004 alkaen kiinnostuksen kohteesta alkoi muodostua ammatti.

- Tuli tunne, että haluan työskennellä vanhojen talojen parissa ja lähdin vuonna 2004 opiskelemaan Turun ammattikorkeakoulussa restaurointia. Samaan aikaan perustin oman yrityksen ja sillä tiellä ollaan.

Pukkilan kartanon päärakennukseen tulee useille restaurointialan yrityksille tiloja, kertoo Restart Oy:n yrittäjä Lauri Leppänen.


Kotipaikkana Kaarina

Restart on siirtymässä Pukkilan kartanon tiloihin Piikkiöön. Pukkilan kartanoa hallinnoi erillinen kiinteistöyhtiö ja alueelle on tulossa yhteensä 10 entisöintiin ja korjausrakentamiseen liittyvää yritystä, muun muassa puutarhuri ja muurari. Restartin puusepän verstas ja maalaamo tulevat vanhaan navettarakennukseen. Päärakennuksen kamareihin tulee toimistotiloja, tupa ja salit jäävät yhteisiksi kokoustiloiksi.

Restartin viime keväänä restauroima kaivo, minkä yhteydessä syntyi ensimmäiset ajatukset Pukkilan kartanon uudesta elämästä.


- Aivan huikea vastaanotto. Kaupungin edustajat ovat käyneet tutustumassa meihin ja pääsemme vaikuttamaan jopa ympäröivän alueen kaavoitukseen, Leppänen kiittelee vastaanottoa Kaarinassa, johon he ovat tehneet muuttoa tänä syksynä.


Kohti uudisrakentamista

Restart on mukana muun muassa Puistokadun hirsitalojen siirrossa ja entisöinnissä. Varsinais-Suomessa toimiva yritys aloittaa tulevaisuudessa myös uudisrakentamisen puolella, kun tähän saakka yritys on keskittynyt korjausten ohella vanhojen talojen uudisosiin.

- Pahasti homealtistuneille ryhdymme tekemään konttitaloja ja kenties isomminkin jatkossa uusia taloja perinteisin ratkaisuin ja materiaalein.

Leppästä huolestuttaa nykyiset rakentamismääräykset, jotka ovat pitkälti asiantuntijanäkemysten vastaisia. Painovoimaista ilmanvaihtoa karsastetaan ja energiatehokkuuden varjolla tehdään melko lyhytnäköisiä ratkaisuja, joiden koko elinkaaren aikaiset ympäristö- ja energiavaikutukset tulevat lopulta olemaan perinteisempiä ratkaisuja suuremmat. Osa uudiskohteista on homeessa jo ennen käyttöönottoa.

- Meillä on monen sadan vuoden kokemus rakentamisesta ja onnistuneista ratkaisuista. Jos menisimme vähän takaisinpäin ja yksinkertaistaisimme rakenteita, ongelmatkin vähenisivät, tutkimustiedon ja kokemuksen hyödyntämistä painottava Leppänen toivoo.


Kovin Suomessa

Vuonna 2004 perustettu yritys on kokenut muodonmuutoksia toiminimestä kommandiittiyhtiöksi ja muutama vuosi sitten osakeyhtiöksi. Liikevaihtokin on kasvanut huimasti, kun se vielä vuonna 2012 oli 200 000 ja nyt 1,5 miljoonaa.

- Kasvettu ollaan käsijarru päällä. Raha ei ole se motivaattori, vaan intohimo. Kasvu ei saa tapahtua laadun kustannuksella. Jos niin kävisi, vedämme lisää käsijarrua päälle.

Leppäsen mukaan heillä on osa porukasta työskennellyt yli 10 vuotta, koska intohimo ja halu tehdä laatua yhdistää heitä. Nykyään eri alojen osaajia on yhteensä 28. Osakkaana Laurin ja hänen vaimonsa lisäksi toimii maalarimestari Karoliina Hytönen ja puuseppä Aapo Korhonen, joka vastaa myös työmaiden työnjohdosta.

- Tavoite on olla alamme kovin Suomessa. Jos puhutaan puhtaasti restauroinnista, taidamme jo nyt olla suurin. Toistaiseksi olemme keskittyneet vain Varsinais-Suomeen, Leppänen kertoo.

Yhtenä haasteena toiminnan laajenemiselle Leppänen näkee osaavan työvoiman saatavuuden. Turun ammattikorkeakoulu lopetti restauroijien kouluttamisen ja väkeä valmistuu enää Ikaalisista ja Kymenlaakson ammattikorkeasta sekä joistakin ammattikouluista.

- Meillä on haaveissa uusien tekijöiden kouluttaminen ja nämä tilat mahdollistavat tulevaisuudessa myös sen. Koulun jälkeen alkaa noin 2-3 vuoden prosessi, jonka aikana vasta valmistuu ammattimies, Leppänen kertoo käytännön kokemuksen tärkeydestä.