Tasaisen laadun taktiikalla

  • TPE Turun Pelti ja Eristys Oy pähkinänkuoressa:
  • Perustettu vuonna 1984 Littoisten Palomäessä.
  • Tekee julkisivurakentamista ja -rakenteita sekä teräsrakenteita rakennusteollisuuteen.
  • Sijaitsee Kaarinan Pukkilassa, toiminta-alue Etelä-Suomi, 80-90% pääkaupunkiseudulla.
  • Liikevaihto vuonna 2018 noin 20 miljoonaa.
  • Työllistää 70 omaa työntekijää ja alihankkijoiden kanssa yhteensä noin 200.
  • www.tpe.fi

TPE Turun Pelti ja Eristys Oy:n konepajahallit ja toimisto. TPE:n toimisto ja konepajahallit sijaitsevat Kaarinan Pukkilassa hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Kauniissa ruskaan pukeutuvassa Pukkilan maalaismaisemassa sijaitsee TPE Turun Pelti ja Eristys Oy:n konepajahallit ja toimisto.

Yritys on perustettu Littoisten Palomäessä, kun nykyisen yrittäjän Pasi Rädyn isä aloitti peltisepänpajan vuonna 1984 omassa autotallissaan. Sieltä yritys siirtyi Piispankadun päähän, junaradan viereen, missä nykyään sijaitsee Åbo Akademin yliopistokampus. Orikedon kautta tie vei Raisioon 15 vuodeksi.

 

yrittäjä Paasi Räty toimistonsa ovellaToimitusjohtaja Pasi Räty johtaa perheyritystä toisessa polvessa, mutta on ollut yrityksessä mukana sen perustamisesta saakka.

 

- Konepajahalli on ollut Piikkiön Pukkilassa kymmenen vuotta. Vuonna 2016 koko toimintamme siirtyi Pukkilaan, Räty kertoo tyylikkäässä toimistorakennuksessa yrityksen historiasta.

Räty on ollut yrityksessä mukana ihan sen alkumetreiltä saakka. Hän oli 14-vuotias, kun yritys perustettiin ja siitä saakka hän on ollut yrityksessä kirjoilla. Peliuran jääkiekossa ja ulkomailla työskentelyn jälkeen 2000-luvun alussa hän otti yrityksestä vetovastuun.

- Tämä on edelleen perheyritys. Minun vanhempani perustivat tämän ja nyt me vedämme yritystä vaimoni Riikan kanssa. Katsotaan, miten kolmas sukupolvi tämän näkee. Poika on yrityksessä töissä ja opiskelee kauppakorkeassa. Tytär opiskelee Kanadassa ylioppilastutkintoaan viimeistä vuotta, Pasi kertoo.

Ei mikään pikavoittoyritys

Julkisivurakenteet ja -rakentaminen, teräsrakenteet sekä erilaiset seinärakenteet esimerkiksi rungot konehuoneisiin ovat yrityksen päätuotteita.

- Tripla Pasilassa on tällä hetkellä suurin työmaamme. Aiempia TPE:n kohteita ovat muun muassa Redi Helsingissä, Helsinki-Vantaan lentokenttä ja Ainoa Espoossa, Pasi sanoo.

- Pääasiassa teemme alihankintaa suurille rakennusliikkeille tai teollisuuden suurille toimijoille. Vaikka emme laivavalmistuksessa ole suoraan, Meyerille olemme tehneet halleja, joissa laivan komponentteja valmistetaan, Pasi kuvailee asiakaskenttää.

Kuluvan vuoden aikana TPE on investoinut kaksi miljoonaa koneisiin ja laitteisiin.

 

Osa tuotannon tehokkuutta ovat siistit tilat ja selkeät materiaalivirrat. Uusi 2000 neliön hallihanke käynnistyy talven aikana, Räty kertoo

 

- Onhan meidän toimintamme muuttunut paljon siitä peltisepänpajasta suurien kokonaisuuksien toimittajaksi. On uutta teknologiaa: laserleikkuri ja särmäreitä, jotta voimme laadukkaasti ja kustannustehokkaasti palvella asiakkaitamme, Räty tiivistää tuotantostrategian.

Kilpailukyvystä ja osaamisesta pitää pitää huolta, sillä alalla on kilpailua ei pelkästään Suomessa, vaan Itä-Eurooppa on alalla merkittävä tekijä. Oma suunnittelu ja julkisivujen asennustyöt ovat Pasin mukaan TPE:n erityisosaamista ja kilpailijoista erottava tekijä. Henkilöstöstä 150 on työmailla asennustöissä, reilut 20 toimistolla ja konepaja- sekä peltivalmistuksessa noin 40 työntekijää.

 

Tämän vuoden aikana on investoitu muun muassa uuteen särmäriin, jossa ohutlevyä on työstämässä Janne Blomqvist (oik.).

- Olemme 36 vuotta tehneet samalla nimellä ja saman perheen voimin. Tämä ei ole mikään pikavoittoyritys, vaan meillä on halu kehittää toimintaa jatkuvasti, pitää laatu korkealla ja asiakkaat tyytyväisinä. Tasaisella laadukkaalla tekemisellä on kasvu rakennettu, Pasi kertoo.

Iso harppaus kasvuun

Kaarinaa ja Pukkilan teollisuusaluetta Räty pitää hyvänä toimintapaikkana erityisesti sijaintinsa vuoksi.

- Meille tärkeää on sijaintipaikka lähellä ykköstietä ja ohikulkutietä. On hienoa, kun saadaan nelikaistainen ohitustie. Pukkila on tosi hyvällä paikalla: yhteydet ovat kunnossa ja silti sijainti on rauhallinen, yrittäjä iloitsee.

 

Seuraava iso kasvuharppaus siintää jo Pasi Rädyn mielessä ja siihen tarvittavat investoinnit ovat pääosin tehtynä.

Uutta hallitilaa ollaan Pukkilaan rakentamassa pian 2 000 neliön edestä.

- Meillä on mielessä isompi harppaus kasvuun, jota silmällä pitäen olemme tehneet isoja investointeja. Pystymme uusien laitteiden kanssa tekemään myös uusia tuotteita. Toki markkinatilanne määrittelee paljon kasvun mahdollisuuksia, mutta edellytykset sille ovat nyt kunnossa. Visiomme on tuplata liikevaihto. Meillä on osaavat ihmiset, koneet ja kalusto sekä toimiva ympäristö, Pasi esittelee piha-aluetta, jossa parhaillaan asfaltoidaan kahden hehtaarin aluetta.