Kuukauden yritys 11/2017:

Valoa:
Valaisin Grönlund - kivijalkamyymälästä kansainväliseksi toimijaksi

Pähkinänkuoressa: 

Valaisin Grönlund on laadukkaiden sisustusvalaisimien ja lampunvarjostimien valmistaja ja maahantuontiyritys. Projekti- ja myymälävalaistus, eli erilaiset julkiset tilat, muodostavat suuren osan yrityksen työkohteista. Valaisin Grönlundin tuotteita nähdäänkin niin hotelleissa, lentokentillä, risteilyaluksilla, kuin ketjumyymälöissä. Toimitusjohtaja Miikka Grönlund kertoo yhden mielenkiintoisimmista valaistusprojekteista olleen Burj Al Arab ”maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi” kutsuttu ennennäkemättömän loistelias pilvenpiirtäjä Dubaissa. Burj Al Arabissa Valaisin Grönlundin yhteistyökumppanit olivat Kudos Dsign ja Admares. 

Burj Al Arab, yksi mielenkiintoisimmista Valaisin Grönlundin kohteista

Kuva: Burj Al Arab, Miikka Grönlundin mukaan yksi yrityksen kiinnostavimmista valaistuskohteista.

Yritys on aloittanut kivijalkamyymälänä Turussa Maariankadulla, nopeasti kuitenkin kuvaan mukaan astui maahantuonti ja 90-luvun taitteessa yritys oli jo keskittynyt ainoastaan tukkukauppaan. Nykyään tuotemerkkeinä ovat ulkomaisten suunnittelijoiden sekä oman Grönlund Design Teamin suunnittelemat Design by Grönlund-valaisimet, tanskalaisten huippusuunnittelijoiden Verner Pantonin, Benny Frandsenin sekä Henrik Pedersenin suunnittelemat valaisimet sekä huonekalut ja saksalainen Böhmer Leuchten. Jälleenmyyjiä Suomessa ovat mm. sellaiset tutut nimet kuin Vepsäläinen, Stockmann ja Kruunukaluste.

Valaisin Grönlundin myynnistä 70 % muodostaa yrityksen oma merkki Design by Grönlund. Grönlund Design Team koostuu perheyrityksen omasta henkilöstöstä vahvistettuna enenevissä määrin nuorilla suunnittelijoilla. Yrityksen perustaja Karl-Erik Grönlund työskentelee edelleen perheyrityksessä ja suunnittelee paljon valaisimia itse. Uusimmat malliston valaisimet yhdistävät akustiikkalevyä ja valonlähteen. Uusia suunnittelijoitaan yritys esittelee Tukholman sisustusmessuilla helmikuussa 2018.

Muotoilun tuulet tuntuvat luonnollisesti myös valaisinsuunnittelussa. Led – valaisin on mullistanut suunnittelun, joka Valaisin Grönlundilla on tyylisuunnaltaan modernia ja skandinaavista. Valikoimasta löytyvät myös modernit kristallivalaisimet. Miikka Grönlund painottaa, että ajankohtaisuuden ohella heidän valaisimissaan tärkeää on korkea laatu ja kestävyys: ”Meidän valaisimemme on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön.” Keskustelussa vilahtelevat myös sanat tyylikkyys ja yksilöllisyys. Suosituimmat värit valaisimissa ovat valkoinen ja musta, trendinä juuri nyt mattamessinki ja kupari. 

 

Moderni kristallivalaisin, Design By Grönlund.

Kuva: Moderni kristallivalaisin, Design By Grönlund

Valaisin Grönlund sijaitsee Kaarinan Voivalassa hyvien liikenneyhteyksien varrella. Nykyisiin tiloihin mahtuu niin tukkunäyttely, varasto, kuin outlet – myymäläkin. Miikka Grönlundin mukaan Kaarina on ollut hyvä paikka yrittää, kaupunki keskustelee avoimesti yrittäjien kanssa. Kansainvälistyminen on yrityksen kehityssuunta, tällä hetkellä asiakkaat koostuvat 32 kansallisuudesta. Digitalisaatio parantaa palvelun mahdollisuuksia ja toimii viennin tukena. Uutta on lisätyn todellisuuden hyödyntäminen: tietokoneohjelman avulla asiakas saa valitsemansa tuotteet ”kotisovitukseen”.

Kaarinassa Voivalantien outlet – myymälässä voi tehdä löytöjä. Tarjolla on uniikkeja valaisimia ja ”kuvausmalleja”. ”Meiltä saat valaisimia, joilla on tarina”, sanoo Miikka Grönlund. Tällä hän viittaa siihen, että Valaisin Grönlundin tuotteet ovat TV:stä tuttuja ja outlet – myymälästä voikin löytää esimerkiksi Klikkaa mua tai Ex-onnelliset TV-sarjoissa nähtyjä valaisimia. Asiantuntevaan ja ystävälliseen palveluun saattaa sisältyä tarina valaisimen matkasta siihen mennessä. Outlet – myymälä palvelee arkisin klo 8-16.

Näyttelymyymälä Voivalantiellä Kaarinassa.Kuva: myyntinäyttely Kaarinan Voivalantiellä.