Tuorlan Majatalon Lähiruokapuoti laajenee jouluisin idylliseksi joulupuodiksi, johon poiketaan kauempaakin. Tuorlan Majatalon joulupuodin lisäksi alueella pidetään vuosittain Livian Floristiikkatalon joulunäyttely. Tuorlan planetaariossa taas esitetään Joulutähden mysteeri –näytöksiä.

Tuorlan Majatalo Oy pähkinänkuoressa:

  • Liikevaihto koko yhtiössä noin 1,5 miljoonaa, josta reilu puolet majatalon liikevaihtoa
  • Henkilöstöä majatalossa 12 ja kokonaisuudessaan 18 henkilöä sekä yrittäjä itse
  • Yritys perustettu 1996, alussa toimi eri nimellä
  • Nettisivut www.tuorlanmajatalo.fi

 
yrittäjä Marja Vaiste hurmaavassa joulupuodissa

Ihailtavan energinen ja aina ystävällinen Tuorlan Majatalo Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Marja Vaiste näkee Tuorlan alueessa valtavasti potentiaalia matkailulle.

 - Tämä voisi olla Ruissalon veroinen luontomatkailukohde, hän näkee. Tuorlassa toimii kuntayhtymäpohjainen Livian maaseutuoppilaitos, yliopiston tähtitieteiden tutkimusyksikkö ja vuonna 1996 perustettu Tuorlan Majatalo Oy.


Lähiruuan äärellä

- Aloitin viestintäalan yrittäjänä. Meillä oli iso projekti päättynyt ja yrityksellä pieni aukko toiminnassa. Tuorlaan etsittiin oppilaitoksen lähiruokahankkeelle vetäjäyritystä ja niin päädyin Tuorlaan. Aluksi hanke oli vain pieni osa yritykseni toimintaa. Hankkeen keskiössä oli kahvilan ja lähiruokapuodin perustaminen oppilaitoksen ja lähialueen tuottajien tuotteille, Vaiste kertoo yrityksensä alkutaipaleesta.

- Menetin jo tuolloin sydämeni tälle paikalle ja lähiruokateemalle sekä huikeille matkailumahdollisuuksille.

2005 tapahtui käänne, jolloin oppilaitos päätti keksittää toimintojaan opetukseen jayksityistää toimintoja. Majatalon toiminnot kilpailutettiin ja Vaisteen yritys voitti kilpailutuksen. Silloinen henkilöstö siirtyi Vaisteen yritykseen. Kahvila oli jo aiemmin laajentanut kahvilatoimintaansa ravintolatoimintaan, lähiruokapuoti taas laajentunut lähituotteisiin eli elintarvikkeiden lisäksi puodista löytyy paikallisia tuotteita elintarvikkeista kosmetiikkaan.

Nykyään Tuorlan Majatalo Oy:öön kuuluvat myös lounasravintola Kaarinan Tähti vuodesta 2011 ja Helmikahvila Turun linja-autoaseman kupeessa vuodesta 2016. Tuorla työllistää 12 henkilöä ja kokonaisuudessaan yrityksessä työskentelee 18 henkilöä sekä yrittäjä itse.


Ainulaatuinen miljöö

Suurin asiakassegmentti Tuorlan Majatalossa ovat etukäteen varatut tilaisuudet esimerkiksi kokoukset, juhlat ja erilaiset leirit laidasta laitaan. Majatalon käytössä on tarvittaessa myös oppilaitoksen muita tiloja kaikille tutun majatalon lisäksi. Oppilaitoksen yksi asuntola on ympäri vuoden käytössä majatalotoimintaan, kesäaikana vähinään kolme taloa. Toimiva yhteistyö sekä Livian oppilaitoksen että yliopiston kanssa on Tuorlan Majatalolle tärkeää.

- Koen, että Tuorla on niin ainutlaatuinen paikkana, ettei tätä miljöötä voi kopioida, vaikka muuten voikin yritystä laajentaa. Miljöö ansaitsi suurempaakin arvostusta, hän toivoo. Majatalossa odotetaan innolla yliopiston tulevia hankkeita, samoin Livian kehitystä ja tulevaisuuden suunnitelmia seurataan herkällä korvalla. Vaiste uskookin, että rakentamalla alueen arvostusta ja tunnettuutta yhdessä, kaikki hyötyvät.  

- Nyt tuntuu tosi hyvältä matkailun saralla Kaarinassa. Esimerkiksi reitistöhanke on mainio, lisäksi Tuorlan Peikkometsän kehittäminen on lähellä sydäntäni. Peikkometsä tarjoaa lapsille elämyksiä muuallakin kuin ostoskeskuksissa, hän iloitsee. Peikkometsä saanee lähitulevaisuudessa työpanostukea polun kehittämiseksi.

 

Unelma yrittäjyydestä

-  Aika monella on unelma yrittäjyydestä, kun on palkkatöissä. Niin minullakin oli, kun työskentelin vuosia suuren yrityksen markkinointitehtävissä. Onhan se ollut tosi upeaa, kun on voinut toteuttaa omaa unelmaansa ja vielä onnistunutkin siinä. Mikään kevyt vaihtoehto yrittäjyys ei ole, kun työtä moni meistä tekee lähes aina. Minullekin työ on elämäntapa. Oma hienoutensa on myös siinä, että voi työllistää ison joukon ihmisiä, Marja iloitsee unelmansa toteutumisesta.

 

Monta syytä poiketa Tuorlaan

Lähiruokapuoti laajenee jouluisin idylliseksi joulupuodiksi, johon poiketaan kauempaakin. Tuorlan Majatalon joulupuodin lisäksi alueella pidetään vuosittain Livian Floristiikkatalon joulunäyttely.

Livian floristiikkatalossa

- Jouluun liittyy Floristiikkatalon joulu. Tämä joulu taitaa olla ainakin yhdeksäs joulukukkanäyttely. Näyttelyn valmistelu liittyy vahvasti opetukseen, mutta sen tarkoitus on samalla luoda elämyksiä ja antaa ideoita joulukoristeluun suurelle yleisölle, Livian tiiminvetäjä Marika Aaltonen kertoo.

- Tärkeänä tavoitteena on opintojen ja työelämän yhdistäminen. Oppilaitokselle tämä ei ole bisnestä, mutta samalla oppilaille tulee tuntumaa esimerkiksi hinnoitteluun ja kokemusta asiakaspalvelusta sekä myyntityöstä, Aaltonen iloitsee.

Tämän vuoden näyttelyssä teemana on Suomen luonto. Näyttelyn sisäänpääsy on ilmainen ja kolmen viikon näyttelyaikana se on auki joka päivä.

 

Myös Turun yliopiston ylläpitämässä planetaariossa eletään joulutunnelmissa.

- Vuoden vaihteeseen saakka viikonloppuisin ja tilauksesta muina aikoina ryhmille esitetään Joulutähden mysteeri -näytöksiä planetaariossa, tutkija Aimo Sillanpää Turun yliopistosta kertoo.

Planetaariossa on ympäri vuoden vaihtuvilla teemoilla näytöksiä. Uusin elokuva Jäiset maailmat, joka sivuaa ilmastonmuutosta, on tullut esitysohjelmistoon hetki sitten.

Sillanpää kertoo, että yliopiston tutkijat ovat tällä tietämällä siirtymässä Turun keskustan kampusalueelle ensi kesänä, mutta tilalle on tulossa Åbo Akademin ja Turun yliopiston yhteishankkeena Tiedekeskus. Ensimmäisiä henkilöitä palkataan jo ja yliopistokiinteistöiltä on hankkeelle tulossa rakennusrahaa 100 000 euroa.

- Tiedekeskuksesta tulee koululaisten ja leirikoululaisten kohde, jossa järjestetään tiedeaiheisia leirejä, joiden lisäksi koettavaa on luvassa kaikille. Kolme tiedekuntaa on hankkeessa mukana, Sillanpää kertoo.

Tuorlassa on siis paljon koettavaa ja nähtävää kaikkina vuodenaikoina, kaiken ikäisille. Vaikuttaa myös siltä, että siinä missä Tuorlassa on potentiaalia vaikka mihin, myös yrittäjä Marja Vaisteella riittää energiaa ja uudistumiskykyä vaikka mihin. Ehkä juuri siksi Majatalo houkuttelee kävijöitä uudelleen ja uudelleen.