Kotimaisia säilykkeitä jo kolmessa polvessa

Sauvon Säilyke Oy pähkinänkuoressa:

  • Perustettu vuonna 1962 Sauvossa, toimii nykyään Kaarinan Pukkilassa.
  • Liikevaihto vuonna 2018 9,4 miljoonaa, kasvu lähes 10%
  • Tuotteet pitkän säilyvyyden lämpökäsitellyt vihannekset: kurkut, punajuuret, sienet, porkkanat ja sipulit.
  • Työllistää vakituisesti noin 30 henkilöä, sesonkeina 80.
  • www.sauvonsailyke.fi
 
Saurénin perhe Sauvon Säilykkeen tiloissa.Yrittäjäperhe koolla tehtaalla kesällä 2018: Mona (vas.), Tom, Mia ja Lotta Saurén. Kuva Sauvon Säilyke Oy.

 

Vuonna 1962 kolme sauvolaista maanviljelijää ja Tom Saurénin isä Toivo Saurén perustivat Sauvon Säilykkeen. Vuonna 1966 Toivo Saurén lunasti yrityksen itselleen ja se siirtyi Piikkiöön.

- Alussa muun muassa sieniä viljeltiin itse tällä nykyisellä toimipaikallamme. Toimistorakennus valmistui tänne 1989 ja jo 70-luvulta alkaen tuotanto on ollut täällä Pukkilassa, nykyinen yrittäjä Tom Saurén kertoo.

Sauvon Säilyke tuottaa noin neljä miljoonaa kiloa kurkkua, kaksi miljoonaa kiloa punajuurta sekä muun muassa sienisäilykkeitä, porkkanaa ja sipulia ruokateollisuuden komponenteiksi.

 

Vaikka kuumin sesonki on ohi, tuotanto pyörii ja höyryää Tom Saurénin ja tuotantopäällikkö Jari Röppäsen taustalla.
Vaikka kuumin sesonki on ohi, tuotanto pyörii ja höyryää Tom Saurénin ja tuotantopäällikkö Jari Röppäsen taustalla.

- Kurkkujen kasvatuksessa meillä on 12-13 sopimusviljelijää Askaisista Perniöön, punajuuret taas tulevat Kokemäeltä, Huittisista ja Eurajoelta. Nähtäväksi jää, miten kurkunviljely kehittyy täällä saariston kupeessa, kun yksi suuri toimija lopetti hiljattain tuotannon Suomessa, Saurén pohtii.

Orklan kurkkutehdas suljettiin viime vuonna ja Sauvon Säilyke on ainoa suuri säilykekurkkujen valmistaja Suomessa. Yritys on toiminut Kaarinassa ja ennen kuntaliitosta Piikkiössä yli 50 vuotta.

- Kaarinassa on ollut sujuvaa toimia. Kaarinan Kehityksestä ollaan aktiivisesti yhteistyössä meidän suuntaamme ja kaupungin rakennuslupa-asiat hoituvat hyvin. Nyt osallistumme muun muassa Kaarinan Kehityksen järjestämille rekrytointimessuille, Saurénit kiittelevät.

 

Puolen vuoden sesonki

Tom ja Mia Saurén toimistotiloissa.
Tom ja Mia Saurén tulivat töihin Sauvon Säilykkeeseen valmistuttuaan vuonna 1994. Yritys siirtyi muutaman vuoden jälkeen isältä pojalle.

- Meidän sesonkimme alkaa juhannuksena ja päättyy jouluna. Sesongin aikana meillä on vakituisen henkilöstön lisäksi sekä määräaikaisia sesonkityöntekijöitä että vuokratyövoimaa. Sesonkityöntekijöiden saatavuus on tosin hankaloitunut vuosi vuodelta, Tom harmittelee.

- Kiireimpinä aikoina työntekijöitä on noin 80, vakituisia työntekijöitä meillä on nyt noin 30 henkilöä, talous- ja HR-päällikkö Mia Saurén kertoo.

He ovat tulleet Sauvon Säilykkeeseen töihin vuonna 1994, kun he kumpikin valmistuivat, Tom elintarviketieteiden maisteriksi ja Mia kauppatieteiden maisteriksi. Sukupolvenvaihdos tehtiin isältä pojalle myös tällöin 1990-luvulla. Nyt viime vuonna kauppatieteitä opiskelevat tyttäret Lotta ja Mona ovat tulleet vähemmistöosakkaiksi mukaan yritykseen.

 

Joustava lähituotanto

- Meidän etunamme markkinoilla on lähituotanto ja sen myötä joustavuus, Tom ja Mia kertovat.

Sauvon Säilyke panostaa laatuun, vastuullisuuteen ja elintarviketurvallisuuteen sekä tehokkaaseen ja joustavaan tuotantoon.

- Toki myös hinnan on oltava kohdallaan ja toimitusvarmuuden korkea, Tom tiivistää.

Sauvon Säilykkeen myynnistä kolmasosa on ruokateollisuuden raaka-ainetoimituksia, kolmannes kauppojen omia merkkejä ja kolmannes omaa tuotemerkkiä. Omasta tuotemerkistä suuri osa toimitetaan ravintoloille tukkumyyntinä.

                     Kolmannen yrittäjäpolven edustaja, tytär Lotta Saurén Pietarin ruokakauppoihin tutustumassa. Sauvon Säilyke näkyy jo paikallisissa kaupoissa mukavasti ja suomalaisella ruualla on ylipäätään vahva brändi siellä. Kuva Sauvon Säilyke Oy.
Kolmannen yrittäjäpolven edustaja, tytär Lotta Saurén Pietarin ruokakauppoihin tutustumassa. Sauvon Säilyke näkyy jo paikallisissa kaupoissa mukavasti ja suomalaisella ruualla on ylipäätään vahva brändi siellä. Kuva Sauvon Säilyke Oy.

 

- Olemme viime aikoina avanneet vientiä Venäjälle yhteistyössä paikallisen jakelijan kanssa. Venäjällä ja etenkin Pietarissa suomalaisella ruoalla on vahva brändi ja hyvä maine. Kaupoissa on muun muassa erikseen suomalaisen ruuan hyllyjä, samoin kuin Suomessa on esimerkiksi ranskalaisia ja italialaisia herkkuhyllyjä, Tom kertoo tulevaisuudennäkymistä.