Ei rahan takii

  • Huvilupa Oy pähkinänkuoressa
  • Huvilupa perustettu 2005 Kaarinassa, silloisessa Piikkiössä.
  • Vuoden 2018 liikevaihto 550 000 euroa.`
  • Osa-aikaisia työntekijöitä 16, 2 omistajaa, joita toinen on mukana operatiivisessa työssä.
  • www.huvilupa.fi

  Matti Kotka Huviluvan kyltin edessä
Tammikuussa avattiin uusi Huviareena, kolmas sisäpelitila Huviluvan tiloissa Piispanristillä, kertoo yrittäjä Matti Kotka.

Vuonna 2005 Markku Lipponen perusti Huvilupa Oy:n Piikkiössä. Jo seuraavana vuonna nykyinen osakas Matti Kotka tuli töihin Huvilupaan. Vuonna 2010 hän osti yrityksestä puolet.

- Vastaan nykyään yrityksen operatiivisesta toiminnasta ja Markku on taustalla ideoimassa yrityksen kehityssuuntia. Minulla taitaa olla synnynäinen kyky organisointiin ja olen järjestelmällinen ihminen, hoidan asiat vaihe kerrallaan, Matti kertoo omista toimintatavoistaan.

Toiminta alkoi alun perin Lipposen värikuulaharrastuksesta kesäsesonkeina. 2012 tulivat laserpelit Piispanristille, jonka myötä ikäsegmentti laajeni 6-12-vuotaisiin.

Matti Kotka Huviluvan tiloissa kaivurin ohjaimissa.

Huvimaa on suunnattu 5-10-vuotiaille asiakkaille ja siellä voi ohjata muun muassa oikeaa kaivuria.

- Viimeisen kolmen vuoden aikana vauhti on kiihtynyt. Kolmessa vuodessa asiakasmäärä on tuplaatunut. Nyt meillä on vajaat 50 ryhmää viikossa ja vain alle kymmenen päivää vuodessa, jolloin ei ole yhtään asiakasta. Ne osuvat jouluun ja helteisimpään heinäkuuhun, Kotka kuvailee nykyistä tahtia.

Värikuulapeleissä on perinteisesti käyneet yritykset ja polttariporukat, kun taas laserissa käyvät myös lapset. Lisäksi Piispanristille avattiin sisäleikkipuisto Huvimaa, joka soveltuu 5-10-vuotiaille. Nykyään 80 prosenttia asiakkaista on syntymäpäiväjuhlijoita, värikuulailijoita loput.

- Omistajat eivät ole ottaneet kertaakaan yrityksestä pääomatuloja, vaan kaikki on sijoitettu toimintaan. Raha ei ole tässä meitä ajava voima vaan pikemmin toimintamme perustuu innostukseen ja intohimoon, Kotka kertoo.

Huviluvassa on ensiarvoisen tärkeää, että palvelu on nopeaa ja hyvää, tilat ovat aina siistit ja tilaisuus on onnistunut.

- Myös hintalaatusuhteeltaan palvelu on ilmeisesti ollut kohdillaan, Matti arvioi kasvun syitä.

Oma tila, oma ohjaaja

Suurin osa alueella toimivista puuhaparkeista tarjoavat avoimia yleisötapahtumia. Huvilupa erottuu kilpailijoistaan yksityistilaisuuksilla.

- Kaikki perustuu etukäteen tilattuihin yksityistilaisuuksiin oma tila, oma ohjaaja -periaatteella. Ideana on, että meillä on tarjolla jotain erilaista, mitä muut eivät ole ennen tehneet. Ja vähintään yhtä tärkeää on uudistaa kokoajan olemassa olevia tiloja esimerkiksi laserpeleissä rakennamme uusia piilopaikkoja, yrittäjä hehkuttaa.

Matti Kotka Huviluvan hyppää hyppytornista.
Suosituin aktiviteetti Huvimaassa on hyppytorni. Toisinaan se tekee hyvää myös aikuisille.

Varauskirjat ovat käytännössä koko ajan täynnä, vaikka kokonaan uusi tila Huviareena on vasta tammikuun lopussa avattu yläkertaan.

- Meillä ei unohdeta myöskään maksajaa, Matti naurahtaa. Syntymäpäivien rahoittaja voi rentoutua esimerkiksi hierontatuolissa, kun sankari peuhaa kavereineen Huvimaassa.

Hyvällä meiningillä Kaarinassa

- Meillä on nuori joukko tyyppejä tekemässä ja rento työilmapiiri. Meidän työntekijämme pääsevät itse suoraan vaikuttamaan työvuoroihinsa. Yrittäjänä siitä on etua, että meillä on sitoutuneita työntekijöitä, jotka osaavat hommat ja kykenevät ottamaan lisää vastuuta. Ja mitä parempi palkka, sitä pidempään he täällä pysyvät, Matti sanoo.

Matti Kotka Huviluvan tiloissa
Synnynnäisenä organisaattorina Matti Kotka pitää Huviluvan operatiiviset ohjat käsissään.

Syntyjään kaarinalainen Kotka ja piikkiöläinen Lipponen ovat pitäneet Kaarinaa hyvänä toimintaympäristönä. Vaikka paikkavalinta määräytyi saatavilla olevan tilan mukaan, he ovat tyytyväisiä sijaintiin.

- Tämä oli lottovoitto, onneksi päädyimme tänne. On helppo asioida eri tahojen kanssa Kaarinassa, Matti kehuu.

Tulevaisuudensuunnitelmiin ei kuulu ketjun rakentaminen, koska ajatuksena on pitää tietystä laatu- ja palvelutasosta kiinni. Toiminta on kasvanut kahdesta toiminnosta viiteen ja nyt mietinnässä on kuudes.

- Ehkä saunatoiminta voisi olla lisäarvo aikuis- ja yritysasiakkaillemme. Vaihtoehtoinen kehityskohde on ulkotoiminnan kehittäminen. Ajatuksemme on, että Huvilupa olisi palveluiden tavaratalo: jos ei tykkää pyssyleikeistä, on tarjolla muutakin tekemistä. Oma elämänfilosofiani on, että liikaa en suunnittele tekemistäni. Mennään eteenpäin neliö neliöltä ilman liiallista stressiä tulevasta, Matti päättää.