MacGregor Finland Oy pähkinänkuoressa

  • Osa Cargotec Oyj:tä
  • Kaarinassa Cargotecillä töissä 218 henkilöä.
  • Cargotec muodostuu Hiabista (​kuljetus- ja jakelualan ​kuormankäsittely​​ maanteillä), Kalmarista (​satamien, terminaalien ja jakelukeskusten kontinkäsittely​, terminaaliautomaatio​) sekä MacGregorista (laivojen ​lastinkäsittely​ ja offshore kuormankäsittely​).
  • Krossin toimipisteessä​ pääosin MacGregor -liiketoiminta-alueen​myynti​ä​, markkinointi​a​, suunnittelua​ ja huolto​a​.​  Hiab ja Kalmar -liiketoiminta-alueet edustettuna.​
  • Cargoteci​n liikevaihto noin​ 3,​2​miljardia vuonna 2017.
  • www.cargotec.com/fi/ ja www.macgregor.com

 

Toimitusjohtaja Jukka Heinonen ja kiinteistöpäällikkö Jaana Tulonen satamakuvan edessa

Toimitusjohtaja Jukka Heinonen ja kiinteistökoordinaattori Jaana Tulonen Krossin toimipisteen aulassa iloitsevat reilu vuosi sitten remontoitujen toimitilojen raikkaudesta ja toimivuudesta.


Kaarinan Krossissa keskeisellä paikalla sijaitsee MacGregorin ja koko Cargotecin raikkaat ja uudistetut toimitilat. Seinillä komeilee kaikkien toimialojen kuvia, muun muassa tunnelmallinen ilta-aurinko laskemassa Los Angelesin satamassa ja rahtilaiva täynnä monivärisiä kontteja.

- Teimme muutama vuosi sitten analyysiä sijaintipaikoista, kun meillä oli tarvetta yhdistää erillään olevia toimistojamme. Arvioimme monessa mielessä sijaintipaikkaa: tilojen kustannukset, sijaintipaikka maantieteellisesti ja toimipaikan liikenneyhteydet. Nämä kaikki puolsivat tänne sijoittumista. Talo remontoitiin kauttaaltaan ja tänne tulivat tilat lähes 300 henkilölle. Nyt meillä on riittävästi modernia monikäyttötoimitilaa, MacGregor Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heinonen kertoo sijaintipaikkapäätöksestä.

Ainoastaan julkiset liikenneyhteydet kaipaavat parantamista, mutta asiasta on jo keskusteltu Turun Kauppakamarin toimesta kaupungin, ympäristökuntien ja Fölin kanssa. 

Historian pahin notkahdus

Varsinais-Suomessa eletään nousukauden tunnelmissa, mutta hieman yllättäen Heinonen kertoo MacGregorin vaikeista vuosista.

- Markkinoilla on ollut hankalaa useamman vuoden. Oikeastaan takana on historian pahin notkahdus. Me toimimme rahtilaivamarkkinoilla ja off​shore -markkinoilla ja siellä syklit ovat toiset kuin esimerkiksi risteilymarkkinoilla, hän kertoo.

- Syvä pudotus on johtunut monesta syystä, öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut pitkään alhaalla ja uusiutuvat energianlähteet ovat tulleet öljyn ja kaasun rinnalle, joten vanhat lainalaisuudet off shore -puolella eivät enää päde. Rahtilaivapuoli taas on vahvasti syklinen ala ja nyt alkaa näkyä virkistymistä, Heinonen iloitsee.

- Fiilikset ovat positiivisia, aurinko paistaa ja uusia ihmisiä on voitu taas rekrytoida taloon, kiinteistökoordinaattori Jaana Tulonen lisää.

Kiinteistöpäällikkö Jaana Tulonen

Neuvottelutilojen seinillä on jokaiseen Cargotecin toimialaan liittyviä kuvia, jotka luovat ympärilleen upean värimaailman ja tunnelman.

Älykäs tulevaisuus

- Rahtilaivoilla operointi on hyvin konservatiivista, mutta digitalisaatio on keihäänkärkiteemojamme. Laivoilla esimerkiksi etämonitorointi ja preventiivinen huolto kasvavat merkittävästi. Kun kaikki laitteet laivassa, lastissa ja satamassa saadaan keskustelemaan keskenään, voimme tulevaisuudessa vaikuttaa paljon siihen, kauanko laivat ovat satamissa. Älyteknologian avulla voidaan ohjata esimerkiksi, missä järjestyksessä kontit lastataan laivaan ja laivasta ulos. Olemme arvoketjun molemmissa päissä ja tässä on todella paljon mahdollisuuksia tehostaa rahtiliikennettä, Jukka hehkuttaa.

Myös osaamistarpeet muuttuvat strategisen painopisteen kehittyessä ja digitalisaation lisääntyessä.

- Asiakaskeskeisyys saa aivan uuden merkityksen. Meidän ihmisiltä edellytetään uudenlaista ajattelua ja joustavuutta. Työnteon tavat muuttuvat, erilaiset digitaaliset asiat mahdollistavat asioita, mutta edellyttävät myös kulttuurin ja työnteon tapojen muutosta, Jukka ja Jaana arvioivat muutoksen vaikutuksia henkilöstöön.

Jaana Tulonen MacGregorin viihtyisässä Sodexon ruokalassa

MacGregorin yhteydessä on myös Sodexon ravintola, jossa voi pitää ansaitun lounastauon ja rentoutua mielikuvamatkalla keväiseen metsään.

Monenlaiset muodot tehdä yhteistyötä eri yritysten kanssa ja verkostot ylipäätään ovat Jukan mukaan jatkossakin erityisen tärkeitä.

- Hyvää yhteistyötä on tehty jo vuosia Kaarinan kaupungin, Kaarinan Kehityksen ja Krossin yrittäjien kanssa, Jaana huikkaa lopuksi.