Elämäntapana vieraanvaraisuus

Voivalan juhlakartano pähkinänkuoressa

  • Kodikas-Asunnot Oy, toimipaikkana Voivalan juhlakartano Kaarinassa ja Elvina Café Turussa
  • Juhlapalvelu aloittanut toimintansa Kaarinassa joulukuussa 2017
  • Perheyritys, joka työllistää yhteensä 6 henkilöä yrittäjät mukaan lukien
  • www.elvina.fi
 

voivalan juhlakartano ulkoa

Voivalan juhlakartanolla on ehtinyt olla jo monta elämää. Talon vanha henki on haluttu remontissa säilyttää.


Voivalan vaaleanpunainen juhlakartano kylpee kevätauringossa. Talo on rakennettu vuonna 1919 eli satavuotias rakennus on ehtinyt kokea jo monta elämänvaihetta. Talo on ollut muun muassa Kaarinan kunnan maatilan pehtoorin asuntona, kunnanvirastona, sekä opetustilana sosiaalialan oppilaitoksessa ennen kuin Virtasen yrittäjäpariskunta osti kiinteistön Kaarinan kaupungilta vuonna 2016.

Talo on ulkoapäin kuin karkki. Sisältä se on kunnostettu ajan henkeen sopien. Saleista löytyy muun muassa aikanaan puretun Hovirinnan kartanon kaksi vanhaa kaunista kakluunia.

 

Kuvassa toinen Hovirinnan puretun kartanon kakluuneista.
Remontissa haluttiin kunnioittaa vanhan ajan perinteisiä materiaaleja ja tyyliä kuitenkin vaaleutta ja valoisuutta korostaen. Kuvassa toinen Hovirinnan puretun kartanon kakluuneista.

- Remontoimme taloa puolitoista vuotta, laitoimme muun muassa maalämmön ja sisältä otimme kaiken hirteen saakka pois. Hirren päälle laitettiin perinteistä puukuitulevyä ja paperitapettia, talon emäntä Heli Virtanen kertoo Voivalan juhlakartanon entisöinnistä.

- Minulla on ollut jo kauan vanhan rakentamisen ja sisustamisen harrastus. Olemme itse valinneet värit ja pintamateriaalit, mutta kysyimme neuvoa myös museovirastolta, koska talo on ulkoapäin suojeltu. 1900-luvun alun sisustustyyli oli verraten tumma, mutta halusimme tiloihin mieluummin valoisuutta, Heli jatkaa.

Voivalan kaunis miljöö

Juhlakartanossa järjestetään perhejuhlia ristiäisistä muistotilaisuuksiin sekä organisaatioiden kokouksia ja koulutustilaisuuksia.

 

sisäkuva
Tiloihin mahtuu 60 henkeä ja pienimmät ryhmät ovat noin 20 hengen kokoisia. Perhejuhlien lisäksi Voivalassa järjestetään erilaisia yritystilaisuuksia.

 

- Voivala on luonnon puolesta onneksi niin kaunis. Se on merkittävä plussa tällaiselle toiminnalle, Heli hehkuttaa meren rannassa sijaitsevaa tammilehtojen kaunistamaa Voivalaa.

 

pianon päällä on perheen kuva
Voivalan juhlakartanon pyörittämisestä vastaavat Heli ja Kari Virtanen, mutta myös pojat perheineen ovat usein apuna.

Helin puoliso Kari Virtanen on tiiviisti mukana yrityksen toiminnassa. Myös aikuiset pojat auttavat usein. Yrittäjäpariskunta muutti Raisiosta Kaarinaan juuri poikiensa houkuttelemana. Pariskunnan yritykseen kuuluu Voivalan juhlakartanon lisäksi Elvina Café Turun keskustassa. Elvinan ja Voivalan ruuat valmistetaan juhlakartanolla ja taas kakut ja leivonnaiset leivotaan Elvinassa. Voivala on samalla pariskunnan koti.

- On todella mukavaa asua tässä talossa. Vanhoissa taloissa on aina tietynlainen tunnelma ja täällä on rauhallinen henki, Heli sanoo talosta ja kertoo pariskunnan viihtyneen erinomaisesti Kaarinassa.

Kun avaa kotinsa ovet vieraille, on vieraanvaraisuuden ja yrittäjyyden oltava elämäntapa.

Perinteitä kunnioittaen niin puutarhassa kuin pitopöydässäkin

Remontin valmistuttua, Helillä on suunnitelmat valmiina jo seuraaviin projekteihin.

- Juhlakartanon kehittämisessä haluamme painottaa aikakautta, jolta tämä talo on peräisin. Puutarhaa olemme nyt ryhtyneet laittamaan 1900-luvun alun henkeen: vanhoja omenapuita, perennoja ja pioneja. Olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja kuulun rakennusperinneyhdistykseen, Heli kertoo puutarhan entisöinnistä ja nimeää syysleimut suosikkiperennoikseen.

 

yrittäjät Kari ja Heli Virtanen talon portailla
Kari (vas.) ja Heli Virtanen viihtyvät hyvin Kaarinan Voivalassa. Seuraavaksi entisöidään talon puutarha. Kuva Voivalan juhlakartano.

Pihalle on kesällä tulossa myös kanoja ja kolme pässiä. Suunnitelmissa on lisäksi pitää juhlakartanolla muutamana viikonloppuna kesäkahvilaa.

- Varsinkin lapset rakastavat eläimiä, joten kanat ja pässit varmasti ilahduttavat lähialueen lapsia ja vieraitamme, Heli arvelee.

Juhlakartanon ruuassa lähellä tuotetut kotimaiset raaka-aineet sekä suomalainen ruokaperinne korostuvat.

- Ruokatarjoiluissa suosimme perinteisiä pitopöytien herkkuja. Kasvisruoka on erittäin vahva trendi. Esimerkiksi juurekset ovat aina olleet tärkeässä roolissa suomalaisessa ruokaperinteessä, joten kasvisbuumi sopii siihen hyvin. Ja tietysti valitsemme mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita, Heli painottaa.