Tatuointeja ja taidesatuilua Kaarinan keskustassa

Studio Mustaketun yrittäjät Riina Roms liikkeessään Kaarinan keskustassa.

Värikäs moniosaaja Riina Roms perusti Kaarinan sydämeen luontoaiheisiin erikoistuneen tatuointistudion. Yritys on Riina Romsin ensimmäisen ja asiakkaita studioon tulee ympäri Suomen.

Studiossaan Riina myy myös muiden taiteilijoiden tuotteita, kuten koruja ja taide-esineitä.

Riina Romsin tie yksinyrittäjäksi Kaarinaan on mielenkiintoinen

Riina on lähtöisin Sastamalasta. Lukion jälkeen hän luki kasvatustieiden ja psykologian avoimen yliopiston perusopinnot sekä ilmaisutaitoa Huittisten Länsi-Suomen kansalaisopistossa. Hän muistelee pohtineensa usein, että mitähän minä tekisin isona.

Ajatus oli ensin suuntautua lastensuojelutyöhön. Sijaiskotilapsena hän koki halua auttaa muita. Hän totesi kuitenkin olevansa liian herkkätunteinen ja päätös lähteä Seinäjoen AMK:n muotoilun yksikköön Jurvaan osoittautui luonteelle sopivaksi. Opintojensa puolivälissä hän muutti Helsinkiin muotialan töiden perässä ja siinä sivussa harjoittelemaan tatuointien luomista tatuointistudioon. Parin välivuoden jälkeen hän valmistui graafiseksi muotoilijaksi. Riina muistelee tehneensä ensimmäisen tatuointiluonnoksen ystävälleen jo lukioaikoina.

Turusta löytyi elämänkumppani ja Kaarinaan muuton yhteydessä ajatus oman yrityksen perustamisesta syntyi. Liikkeen perustamista lykättiin perheenlisäyksen johdosta. Esikoistytön jälkeen perhe sai jälleen lisäystä. Käytännössä Riina siirtyi suoraan äitiyslomalta yrittäjäksi. Riinan pojan täytettyä vuoden 2019 alkusyksystä, hän siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Kaarinan keskustan liikepaikan Riina valitsi, koska Kaarinassa ei ole kilpailua. Liiketila virastotalon kivijalassa on juuri sopivan kokoinen ja siinä on helppo työskennellä yksin. Vapaita parkkipaikkoja on liiketilan edessä ja ympärillä, mikä helpottaa kaukaakin tulevien asiointia. Tulevaisuudessa Riina haluaisi palkata lisää ihmisiä. Työtä Riina voisi tehdä myös Piikkiössä sijaitsevasta kodistaan käsin, jos saunarakennukseen remontoisi lämminhenkisen studion ja sitä vaihtoehtoa hän on tässä koronatilanteessa miettinytkin.

 

Studio Mustaketun yrittäjä Riina Roms liikkeessään Kaarinan keskustassa.

 

Tatuoinnit

Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä.

Tatuointien suosio on ollut tasaista kymmenisen vuotta. Tatuointien asiakaskunta koostuu yli 16-vuotiaista nuorista 75-vuotiasiin eläkeläisiin, Riina kuitenkin on tehnyt päätöksen, että hän tekee tatuointeja vain täysi-ikäisille.Tatuoijan työ on taitoa ja taiteellisuutta vaativa ammatti. Riina on profiloitunut luontoaiheiden, kuten eläimien ja kasvien, tekijäksi ja käyttää mielellään paljon värejä. Asiakkaita tulee juuri siitä syystä ympäri Suomen koska maine erikoistuneena taiteilijana on kulkeutunut eteenpäin.

Haastattelussa Riina kertoi, että tatuointeja tehdään oikeastaan kaikkiin kehon osiin, mutta ensimmäistä kuvaa ja sen paikka mietitään todella pitkään. Useimmiten ensimmäinen kuva ei ole kovin suuri, se on noin kämmenenkokoinen. Vaikkakin Riina onkin erikoistunut luontoaiheisiin tatuointeihin, hän kertoo, että suosituimmat kuva-aiheet ovat usein muistokuvia, kuten lasten nimet, lemmikki tai poismenneet.

 

Tatuointitaiteilija Riina Romsin omat kädet.

Riina Romsin omat kädet 

 

Taidesatuilu

Kuva ja tarina yhdistyvät satuilussa.

Riina Roms kertoo ja kuvittaa satua samaan aikaan. Taidesatuilu on monelle tuttu Kylli-tädin kautta. Riina muistaa hänet omasta lapsuudestaan. On aina ihan katsoa, kun joku maalaa, Riina pohtii. Katsojat istuvat kankaan edessä ja taiteilija kertoo ja kuvittaa satua samaan aikaan. Lopputuloksena on taulumainen teos sadun kuvitukseksi. Satua lukiessa ja kuvittaessa perfektionismille ei ole tilaa ja osa ideoista syntyy tilanteen pohjalta. Tatuointi puolella tilanne on eri. Aika rajoittaa aina jonkun verran taidesatuilua ja kuvat syntyvät tavalliseen maalaukseen ja tauointeihin verrattuna suurpiirteisemmin. Ajatus taidesatuiluun tuli, kun Riinaa pyydettiin piirtämään eläimiä Akateemiseen kirjakauppaan taiteiden yönä. Ajatuksesta tuli totta, kun hän pääsi kokeilemaan taidesatuilua testimielessä Piikkiön yksityiseen perhepäivähoitoon. Riinan mielessä on pyörinyt myös idea niin sanotusta taide ja lapset virtuaalisatuajasta, jonka voisi toteuttaa kaarinalaisille lapsille. Polte tarinoiden maailmaan vetää Riinaa mukanaan ja nyt maalatut siveltimenvedot ovat vasta alkua. Jatkossa tavoitteena on kehittää taidesatuilua eteenpäin.

Kuvataide

Riina Romsin taitoihin kuuluu myös kuvataide. Hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä pidettiin Piikkiön kirjastossa 2018. Iloisuutta pursuava Riina sanoo, että kun on taiteilijan sielu, on kaikki luova työ kiehtovaa. Kuvataidetta Riina on harrastanut koko ikänsä. Kuten hänen tatuointitaidettaan, myös hänen kuvataiteessaan on usein käytetty inspiraationa luontoa.

 

Riina Romsin grafiikkatyö ketusta.

Upea grafiikkatyö ketusta kertoo Riinan taitelijalahjoista.

 

Riinalle kaiken luovan työn keskellä, on perhe erittäin tärkeä. Luonnossa liikkuminen perheen kanssa ja perheen yhteiset projektit antavat Riinalle tarvittavia voimavaroja. Myös musiikki, ystävät sekä pitkänmatkan juoksu ovat Riinalle lähellä sydäntä.

 

Teksti ja kuvat Niina Sjöholm.