Kaarinalainen Shams Falafel on vuoden monikulttuurisuusvaikuttaja

Osuuskunta Kehrä pähkinänkuoressa:

  • Osuuskunta Kehrä on perustettu vuonna 2008
  • Osuuskunnalla on 20 osuutta.
  • Shams -Falafelit alkoi Kehrän sisällä projektina vuonna 2016.
  • Shams -Falafeleista melkein koko liikevaihto, noin 135 000 euroa vuonna 2018.
  • Shams -Falafeleissa7 osuuskuntalaista, 3 heistä päivittäisessä työssä ja lisäksi kausityöntekijöitä.
  • Turun kaupunki valitsi kaarinalaisen Shams Falafelin vuoden monikulttuurisuusvaikuttajaksi.
  • https://shamsfalafel.com/

Turun kaupunki palkitsi Shams Falafelin vuoden monikulttuurisuusvaikuttajana 2019.Turun kaupunki palkitsi Shams Falafelin vuoden monikulttuurisuusvaikuttajana 2019.

9.5.2019 Turun kaupunki valitsi kaarinalaisen Shams Falafelin vuoden monikulttuurisuusvaikuttajaksi: "Shams Falafel on turvapaikanhakijoiden yritys, joka rakennettiin joukkorahoituksen kautta ennakkomyynneillä lähtien nollasta kohti menestystä".

 

Osuuskunta Kehrän perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Lotta Laaksonen tulee ovelle vastaan Littoisissa sijaitsevassa toimipaikassa. Toimiston puolella on leppoisa tunnelma ja kielivalikoima vaihtelee arabiasta englantiin, suomesta saksaan.

Osuuskunta Kehrän hallituksen puheenjohtaja Lotta Laaksonen toimiston puolella hoitaa muun muassa yrityksen paperitöitä.
Osuuskunta Kehrän hallituksen puheenjohtaja Lotta Laaksonen toimiston puolella hoitaa muun muassa yrityksen paperitöitä.

Kehrä on perustettu vuonna 2008 ja toiminnan ytimessä ovat alusta saakka olleet ekologisuus ja lähituotanto. Osuuskuntaan kuuluu eri alojen yrittäjiä koruvalmistajista kosmetiikkaan.

Sattumalta syntynyt

- Vuonna 2015, kun ulkomaalaisia tuli paljon Suomeen, meitä oli iso porukka auttamishaluisia ihmisiä ottamassa heitä vastaan rautatieasemalla tai auttamassa muilla tavoin. Silloin perustimme Aputehdas yhdistyksen. Keräsimme lahjoituksia ja vaatteita ja ryhdyimme jakamaan niitä ympäri Varsinais-Suomen vastaanottokeskuksia, Lotta Laaksonen kertoo.

Kun pakolaisvirta Suomeen rauhoittui, vaatteita jäi runsaasti yli. Ne haluttiin kuitenkin toimittaa apua tarvitseville ja Aputehdas ryhtyi organisoimaan tukikahviloita, joiden tuotoilla oli tarkoitus toimittaa kerätyt vaatteet suoraan Kreikkaan pakolaisleirille.

- Tukikahvilaan maahanmuuttajat tekivät kerran falafeleja, jotka menivät kuin kuumille kiville. Niitä ryhdyttiin tekemään useammin ja useammin ja niistä syntyi varsinainen hittituote, Lotta muistelee.

Samaan aikaan maahanmuuttajat etsivät ankarasti töitä, mutta töiden löytäminen oli hankalaa.

- Syntyi idea ryhtyä myymään falafeleja säännöllisesti Reko-toreilla, mutta siihen vaaditaan Reko-torin säännöissä y-tunnusta. Niinpä falafelien valmistus siirtyi osaksi Osuuskunta Kehrän toimintaa, hän kertoo Shams -Falafelien synnystä.

 

Hommat käyntiin joukkorahoituksella

Fahed Al-Badri ja Durgham Al-Janabi ryhtyivät osuuskuntayrittäjiksi Shams -Falafeleihin vuonna 2016. Aluksi toiminta oli haastavaa omien tuotantotilojen puuttuessa. Tiloja vuokrattiin milloin mistäkin, kunnes oma tuotantotila hankittiin vuonna 2017 joukkorahoituksella.

Fahed Al-Badri ja Durgham Al-Janabi Shams Falafelin keittiössä.
Durgham Al-Janabi ja Fahed Al-Badri Shams Falafelin keittiössä. Kuva Shams Falafel.

- Haimme Mesenaatti -joukkorahoitusta tuotantovälineiden ja -tilojen hankkimiseen falafelien ennakkomyynnillä. Pitää muistaa, että joukkorahoitus ei ole vastikkeetonta rahaa, vaan se pitää maksaa takaisin rahana tai tuotteilla. Myöskään maahanmuuttajien työllistämiseen ei saa tukia, vaan palkkaus tapahtui tulorahoilla, Lotta kertoo.

Shams -Falafelien suurimmat asiakkaat ovat päivittäistavarakaupat. Tämän lisäksi he tekevät cateringiä ja juuri nyt yrityksessä eletäänkin kevään juhlien merkeissä ruuhka-aikaa.

- Tavoitteenamme on vakiinnuttaa toiminta. Vuoden alusta muutimme logistiikkakuvion kokonaan ja löysimme yhteistyökumppaniksi Salaatix Oy:n tuotteiden jakeluun. Muutoksesta on selvitty ja ensimmäistä kertaa toiminnan historiassa olemme tekemässä plusmerkkistä kuukautta, Lotta iloitsee.

- Lisäksi olemme panostaneet viime aikoina pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Moni turvapaikanhakija ja pitkäaikaistyötön on saanut meidän kauttamme onnistumisia ja ponnahduspaikan eteenpäin elämässä , Lotta iloitsee.

 

Durgham Al-Janabi pyöräyttää tottuneesti kikhernemassasta falafeleja ja laittaa ne kiehuvaan rasvaan. Lopputulos on taivaallisen maukas.
Durgham pyöräyttää tottuneesti kikhernemassasta falafeleja ja laittaa ne kiehuvaan rasvaan. Lopputulos on taivaallisen maukas. Kuva Shams Falafel. 

Durgham käynnistää rasvakeittimen ja pyöräyttää falafeleja kikhernemassasta tottuneesti.

- Myimme falafeleja aiemmin myös Turun torilla. Opin siinä suomen kieltä. Nyt opiskelen työn ohessa kokiksi, Durgham kertoo.

Saan mukaani rasiallisen tuoreita falafeleja. Näitä on saatava lisää!