Kesäkuun yritys on Okartek Oy

  • Perustettu 1984. Vuodesta 2005 lähtien osa Etola-yhtiöitä.
  • Työllistää 80 henkilöä.
  • Liikevaihto vuonna 2019
    oli 14.5 miljoonaa euroa.
  • Toimitusjohtaja Jari Mäenranta
  • www.okartek.fi

Okartekin toimitusjohtaja Jari Mäenranta esittelee ruiskuvalu työstöhallia Toimitusjohtaja Jari Mäenranta esittelee ruiskuvalutyöstöhallia.

Kaarinassa yli 30 vuotta toiminut Okartek Oy on yksi suurimmista muovialan toimijoista Suomessa

Okartek on tunnettu suomalainen muovialan sopimusvalmistaja. Tuotanto kattaa kokonaisvaltaisen palvelun aina suunnittelusta toimitukseen asti. Tuotantomenetelmät jakautuvat kahteen osa-alueeseen, ruiskuvaluun ja lämpömuovaukseen, joista ruiskuvaluun osuus on yli 80 %. Tekniikaltaan ruiskuvalu vaatii isomman sarjatuotannon. Tekniikalla kannattaa minimissään valmistaa yleensä minimissään tuhannen kappaleen tuotantoeriä. Siitä ylöspäin kappalemääriä voi kasvattaa rajattomasti. Lämpömuovaus taas sopii kooltaan suurempiin kappaleisiin, ja pienempiin tuotantosarjoihin alhaisemman työkaluinvestoinnin vuoksi.

Tuotantoa tukee tehokas kokoonpanolinjasto ja toimiva varastointi. Lisätehokkuutta varastointiin tuo keväällä valmistuva 700 m2 raaka-ainevarasto. Kestäviä ja kustomoituja muoviosia tarvitaan usealla toimialla. Asiakkaina Okartekilla on muun muassa ajoneuvo-, rakennus- ja huonekaluteollisuus sekä konerakennus. Okartek valmistaa myös kuluttajatuotteita.

Tuotannossaan Okartek pystyy käyttämään hukka- ja jätemuovin yli 90-prosenttisesti uusiokäyttöön. Tällä alalla käytetään enemmän hyödyksi muovijätettä kuin sitä itse synnytetään. Ostamme esimerkiksi markkinoilta jatkuvasti kierrätysmuovia, Okartekin toimitusjohtaja Jari Mäenranta Kertoo.

Pakkauspuolella tämän päivän trendinä ovat bio- ja komposiittimuovit. Sama trendi näkyy tulevaisuudessa teollisuudessakin. Uusiutuvista raaka-aineista haetaan vaihtoehtoja fossiilisista raaka-aineista

Okartek Oy:n viennin osuus liikevaihdosta on noin 15 -20 prosenttia

Maailman suurimpiin kuuluva maatalouskoneiden suunnittelija, valmistaja ja myyjä amerikkalainen Agco on palkinnut kaarinalaisen Okartekin vuoden tuotetoimittajana uusien tuotteiden sarjassa. Saatu tunnustus kertoo sitä, että meidät otetaan toimittajana huomioon myös kansainvälisillä markkinoilla, Jari Mäenranta kertoo.

”Agcolle Okartek tekee sopimusvalmistuksella monenlaisia osia. Tuotekehityksessä vahvuutemme on muovin lainalaisuuksien tunteminen. Suunnitteluvaiheessa toimimme usein asiantuntijaroolissa. Monesti asiakkaalla on suunnitelma laitteen osasta ja me kerromme muovitekniikan mahdollisuudet sen valmistukseen. Toimitusvarmuutemme on 97 prosenttia mitä asiakkaamme kotimaassa, että viennissä arvostavat.”

Kasvun tie

Mäenrannan mukaan yrityksen kasvu on hyvässä myötätuulessa, vaikka korona tämän vuoden osalta on vaikuttanut vientiin ja sitä kautta suunniteltuun kasvuun. Kasvua kuitenkin odotetaan erityisesti viennistä tulevaisuudessa.

Jari Mäenranta esittelee muottivarastoa kaupunginjohtaja Harri Virralle.
Jari Mäenranta esittelee  muottivarastoa kaupunginjohtaja Harri Virralle.

Pystymme toimimaan nykyisissä tuotantotiloissamme hyvin. Mitään suurempaa investointia rakennuksiin ei tehdä nyt. Keväällä valmistunut 700 m2 varastohalli auttaa meitä sisäisen logistiikan hallinnassa ja pääsemme selkeyttämään toimintaa. Konekanta pidetään myös ajantasaisena, Mäenranta kertoo. ”Työntekijöitä yrityksessä on noin 80, ja töitä tehdään kolmessa vuorossa.  Olemme onnistuneet saamaan hyvin työhönsä motivoituneita tekijöitä. Vaihtuvuus on ollut vähäistä.”

Uuden ajan lava - HELMI

Okartek valmistaa uudenlaisia täysin kotimaisia Helmi-myymälälavoja. Lava syntyi runsaan kahden vuoden kehitystyönä yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa ja sen valmistuksessa käytetään Suomesta kerättyä teollisuuden muovijätettä.
 

Helmi-varttilavaHelmi-varttilava. Kuva Lassila & Tikanoja Oy.

Helmi on niin sanottu varttilava: standardien mukainen, 600x400-millinen lava, joka on kehitetty kaupan ja teollisuuden tarpeisiin. Helmi sopii erinomaisesti esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttöön.

Muovinen lava on hygieeninen ja helppo pitää puhtaana. Helmi voidaan pestä koneellisesti, koska lavassa ei ole vesitaskuja, vaan vesi valuu lavasta läpi. Muovinen lava ei ime myöskään kosteutta, joten pakastetavara ei jäädy sen pintaan kiinni.

Helmi kestää käyttöä pitkään

Helmi on ihanteellinen näyttäväksi myymälälavaksi. Sen kaikilla sivuilla on kiinnikkeet, joihin erilaisten pahvisten display-myyntitelineiden kiinnittäminen onnistuu siististi ja tukevasti.

Helmin kennorakenne on sekä kevyt että luja. Lava kestää kymmeniä käyttökertoja, ja rikkoontuneet lavat menevät lopulta uudestaan kiertoon. Pinottaessa lavat menevät pieneen tilaan ja niihin saa lisävarusteena kumiset liukuestetulpat, joilla taataan sekä tuote- että henkilöturvallisuus lavoja siirreltäessä.

 

HKuva Lassila & Tikanoja Oy

Helmi säilyttää mittansa kaikissa olosuhteissa ja kestää käyttöä ja trukkien pientä kolhintaa aina -30 pakkasasteeseen saakka. Helmi on erinomainen esimerkki kierrätysmuovin hyödyntämisestä. Teollisuuden ja kaupan muovijätteet granuloidaan L&T:n yksiössä pieniksi muovihelmiksi ja niistä valmistetaan Kaarinassa Helmi-varttilavoja.

Kestävä ja pestävä, kätevä ja tukeva

Helmi-varttilava kestää erinomaisesti kuljetusta, pesua ja käsittelyä. Lavan käyttöikä ja elinkaari ovat pitkät. Käytöstä poistettu Helmi-lava voidaan käyttää uusien lavojen valmistukseen. Helmi-lavan käsitteleminen on helppoa ja turvallista. Sen kannesta löytyy kaksi kädentilaa ja pohjaan asennettavilla liukuestekumeilla lisätään käyttöturvallisuutta entisestään.

Teksti Niina Sjöholm