Kuukauden Yritys 8/2017

Lasten Seesam lastentuotekirpparilta persoonallisia löytöjä ja ekologisuutta

Pähkinänkuoressa

  • Lasten Seesam Kaarina Oy on perustettu v.2013
  • työllistää 7 henkilöä
  • v. 2016 kirppistuotteita kiersi 900 000 € edestä Seesamin kautta
  • www.lastenseesam.fi

Lasten Seesam kassa-alue  

Uudessa liiketilassaan 110-tien ja Saaristotien risteyksessä, kivenheiton päässä Kaarinan keskustasta, toimii lastentuotteisiin erikoistunut kirpputori Lasten Seesam. Kesäisenä iltapäivänä kirpputorilla käy kuhina: äitejä ja lapsia kiertelee myyntihyllyjen lomassa, kahvilanurkkauksen paikat ovat lähes täynnä ja kassa kilkattaa. Leikkinurkassa lapset viihtyvät kiipeilyseinällä. Lasten Seesamin ilme on valoisa, ilmava ja värikylläinen. Tilat ovat valmistuneet kirpputoria varten, yrittäjä Agata Makowiecka on ollut mukana nyt vuoden käytössä olleiden uusien toimitilojen suunnittelussa rakennusvaiheesta saakka. Kirpputorin ilme on myymälämäinen ja viihtyisä. Agata mainitseekin Lasten Seesamin valtiksi täysin muunneltavat myymäläkalusteet, joilla myyjä saa tuotteensa esiin parhaalla mahdollisella tavalla ja asiakkaan on helppo silmäillä tarjontaa.

Lasten Seesamin valikoimaan kuuluvat vaatteet kokoon 160 cm saakka. Tarjolla on myös tuotteita äitiyteen ja imetykseen, sekä hoitotarvikkeita. Isommille lapsiasiakkaille on usein tarjolla leluja, kirjoja ja pelejä. Lasten muoti muuttuu nopeasti ja samalla muuttuu tuotteiden haluttavuus. Asiaa valottaa myyjä Iida: ”Juuri nyt vaatemerkeistä HOT ovat kotimaiset pienvalmistajat, kuten Gugguu!, Vimma ja Papu. Laajemmin lasten muoti näyttäytyy tällä hetkellä hillittyinä väreinä, laadukkaina materiaaleina ja uusretrona.” ”Lapset itse valitsevat vaatteita, joissa on tuttuja hahmoja”, Iida jatkaa.” Frozen on pienten tyttöjen kestosuosikki. Pojat pitävät Legon Ninjagoista ja Star Warseista, tykätty on myös Cars.” Myymälätilassa on lisäksi soppi Toinen Tarina, jossa myynnissä on laadukkaita naisten second hand – vaatteita. Kahvilanurkkauksessa voi ostoksia harkita tai viihtyä ja jutustella ystävien kanssa, tarjolla on pientä makeaa ja suolaista.

Lasten Seesam Cafe

Kesästä vilkkaan tekevät Saaristotiellä kulkevat mökkiläiset. Lasten Seesamin sijainti on loistava: myymälään on helppo poiketa ja pysäköintitilaa on runsaasti. Myyntijaksot ovat keskimäärin kahden viikon mittaisia. Myyjät hyötyvät nopeasta kaupanteosta ja asiakkaille on tarjolla aina uusia löytöjä. Myyntipaikan saa yleensä muutaman päivän varoajalla, sesonkeina jonoa voi olla parisen viikkoa. Suosittuja ovat myös Lasten Seesamin teematapahtumat. Kaksi kertaa vuodessa vietetään Myy mitä haluat – päiviä, samoin pari kertaa vuodessa toteutetaan Merkkipäivät. Seesamin pihakirppikset ovat suorastaan villinneet asiakkaita ja vilkkaimmissa tapahtumissa on mukana yli 800 kävijää.

Lasten Seesam valikoima

 Yrittäjä Agata Makowiecka kertoo, että idea lastenvaatteiden kirpputorista syntyi matkoilla saatujen vaikutteiden ja omien lasten innoittamana. Lasten Seesam on toiminut kohta 5 vuotta; eläinlääkärinä työskentelevä Agata sanoo, että yrittäjän työmäärä on yllättänyt. ”Tykkään vaatteista”, hän kuitenkin hehkuttaa. Kirpputorin ideologiassa Agataa viehättää valikoiman rajattomuus: ”Pukeutumisesta on helpompaa luoda itsensä näköistä, kun vaihtoehtoja on esillä pidemmältä, kuin vain kuluvan sesongin, ajanjaksolta.” Kirpputorin nimi viittaa juuri tähän: Seesam - jotain aukenee ja pääset aarrekammioon.  Agatalle kirpputori on myös mahdollisuus omalta kohdaltaan tukea kierrätyksen kautta kestävän kehityksen elämäntapaa. Tulevaisuuden haaveena on hioa Seesamin konseptista monistettava, myös laajentumisajatuksella on leikitelty, sillä muissa Pohjoismaissa kysyntä tällaiselle konseptille olisi suurta.