Elokuun yritys on Soraliike Lehtovaara Oy 

  • Soraliike Lehtovaara Oy
  • Perustettu 1946
  • Työllistää oman perheen lisäksi 2 vierasta + kesätyöntekijät
  • Toimitusjohtaja Jari Lehtovaara
  • Liikevaihto n. 1,5 milj.
  • www.soraliikelehtovaara.fi

Soraliike Lehtovaaran työkoneita

Soraliike Lehtovaaralla panostetaan pienasiakkaisiin

Soraliike Lehtovaaralla pienasiakasvirta alkaa keväällä. Maa-aineksia noudetaan paljon Pukkilan myyntivarastolta itse, mutta myös kuljetus suoraan asiakkaalle onnistuu. Kalustoon kuuluu kolme kasettiyhdistelmää sekä uusin vahvistus; nosturiauto, jolla saadaan kätevästi suursäkit nostettua asiakkaan pihalle. Kalustoon kuuluu myös kaksi kaivinkonetta ja pyöräkuormaajia. Yhden maa-aineksen tarve saattaa olla vain alku sille, mitä kaikkea asiakkaan pihaan tuodaan. Erilaisia maa-aineksia löytyy paljon, esimerkiksi multaa, murskeita, sepeleitä, kuoriketta sekä luonnonkiviä. Värivaihtoehtojakin löytyy. Yrityksellä on myyntivarasto Piikkiön Pukkilassa sekä maa-ainestenottopaikat Paimiossa sekä Sauvossa.

Veljesten Jukka ja Jari Lehtovaaran isä, Martti, loi alun tarpeelliselle yritystoiminnalle jo vuonna 1946, jolloin rakennettiin sodan jälkeistä Suomea. Nyt jo eläkkeelle siirtynyt Jukka tuli yritystoimintaan mukaan 1974 ja Jari 1982. Yritys työllistää Jarin lisäksi molempien veljesten pojat, sekä Jarin vaimon ja toisen tyttäristä. Lisäksi yrityksessä työskentelee kaksi vakituista perheen ulkopuolista työntekijää ja kesän kiireisinä kuukausina yrityksellä on ollut apuna samat ammattitaitoiset tuurarit. Toiminta-alueena on Turun talousalue ja asiakkaina sekä yksityisasiakkaat että yritykset.

 

Jari Lehtovaaralla on hieno kunnostettu vanha kuorma-auto. Samanlainen, jolla Martti aloitti autoilun.
Jarilla on hieno kunnostettu vanha kuorma-auto. Samanlainen, jolla Martti aloitti autoilun.

Piharakentaminen ja maa-ainekset

Vilkkainta myynti on keväällä, jolloin asiakkaista oikein huomaa, kun he heräävät taas pihanlaittoon. Korona-kevään takia ihmiset ovat olleet erityisen kiinnostuneita pihanlaitosta. Kun seinät alkoivat kotona kaatua päälle, oli virkistävää ja kuitenkin turvallista laittaa omaa pihaa kesäkuntoon. Maa-aineksia voi hakea omalla peräkärryllä mutta jos omaa ei löydy, niin tarvitsijoille vuokrataan myös käteviä sähkökippiperäkärryjä. Myös ihan pienen tarpeen- asiakkaat huomioidaan ja Soraliikkeeltä voi hakea esimerkiksi kiviä esimerkiksi ämpäreittäin. Maa-aineksia saa tilattua myös suursäkeissä, joihin mahtuu n. 750 litraa eli painoa kertyy noin tonnin verran. Nosturiauto nostaa suursäkit siististi ja kätevästi pihalle vaikkapa aidankin yli.

Maankaatopaikoista on pulaa, mutta Lehtovaaralla on Paimiossa paikka puhtaalle ylijäämämaalle. Maata seulotaan ja jatkokäsitellään, sekä kierrätetään. Maa-ainesten myynnin lisäksi Piikkiössä otetaan vastaan kantoja ja risuja. Kannot ja risut haketetaan, jonka jälkeen ne menevät polttoon. Yksityisasiakas voi tuoda vaikka yhden kannon omalla peräkärryllä. Yllättävän paljon yksityishenkilöt kantoja tuovatkin, toteaa Jari. Suuremmat erät tulevat kuitenkin maanrakennusliikkeiden tuomina.

Vaikka lumi ei maa-ainesta ole, tarjoaa Soraliike Lehtovaara lumenvastaanottopaikan. Viime talvena ei tarvetta ollut, mutta lumisina vuosina palvelu on koettu tarpeelliseksi.

 

Jari ja Eeva Lehtovaara yrityksen toimistolla
Jari Lehtovaaran mielestä yrittämisessä on parasta tekemisen vapaus.

Uusi sukupolvi…

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on valmistautuminen sukupolvenvaihdokseen. Jukka on jäänyt eläkkeelle, ja Jari seuraa kohta perässä. Jarin mielestä on hyvä aloittaa uuden sukupolven siirto tehtäviin, kun itse pystyy opastamaan ja toimimaan tukena. Uusi sukupolvi on tuonut mukanaan uusia ajatuksia ja niitä on lähdetty toteuttamaan. Nyt onkin aloitettu rakentamaan uutta hallia, ja toimintaa pyritään laajentamaan niin, että talvityöt lisääntyvät. Tarkoitus on, että saadaan useampi tukijalka, kertoo Jari.

… Ja uusi palvelu

Nuorten jatkajien innoittamana aloitetaan ensi vuonna myymään luonnonmukaisesti lannoitettua multaa. Pienille hevostalleille saattaa olla ongelma, mihin lantaa sisältävä turve hävitetään tallin pihalta. Soraliike Lehtovaaralla on ympäristöluvat hevosenlantaa sisältävän turpeen vastaanottamiseen. Uusi palvelu noutaa lantaturpeen tallinpihalta ja tuo samalla vaikka puhtaat kuiviketurpeet tilalle.

Raakaturpeen määrää mullassa saadaan pienennettyä, kun lantaturve jatkokäsitellään ja saadaan uudelleen hyötykäyttöön. Tämä olisikin samalla myös ympäristöystävällisempää. Korona vauhditti menoa uudelle myyntialueelle, kertoo Jari. Uudella palvelulla saataisiin mahdollisesti yrityksen hiljaisimpiin kuukausiin myös tulovarmuutta.

Uusi sukupolvi mukana työnteossa.Uusi sukupolvi mukana työnteossa, kuva 1.Uusi sukupolvi mukana työnteossa, kuva 2.
Uusi sukupolvi mukana työnteossa, kuva 2.

Kaarina

Kaarina on hyvä paikka yrittää ja Jari on tällä hetkellä tyytyväinen kaupungin toimintaan ja palveluihin. Jari kokee myös, että yrityksen sijainti Kaarinassa on yrityksen näkökulmasta sopiva.

 

Teksti Niina Sjöholm, kuvat Soraliike Lehtovaara Oy.