Ainoa Euroopassa

  • Palmusto eli Anni Smart Oy
  • Yritys perustettu 2017
  • Sijaintipaikka Kaarinassa, Raadelmassa
  • Neljä osakasta, henkilöstöä seitsemän mukaan lukien kaksi yrittäjää sekä kausityöntekijöitä
  • www.palmusto.com 

p
Petri Siitonen iloitsee lähettämössä yrityksen kasvusta ja hyvässä kulmassa olevista vientineuvotteluista.

Kaarinan Raadelmassa toimipaikkaansa pitävä Palmusto valmistaa kikhernejauhosta pitkiä pastoja, nuudeleita ja tagliatelleä.

Palmuston tuotteita valmistettiin aiemmin Nokialla Tampereen kupeessa. Tuotteita aiemmin valmistaneen yrityksen osakkaat olivat riitaisia keskenään. Yrityksen talous oli kunnossa, mutta osakkaat päätyivät hakemaan konkurssia ja konkurssipesästä huutokaupattiin valmistusoikeudet Palmuston nykyisille tuotteille.

Palmuston osakkaat ja yrittäjät Mikko Heikkilä ja Petri Siitonen olivat olleet aiemman yrityksen toiminnassa mukana toiminnan kehittäjinä ja hekin jättivät pesänhoitajalle tarjouksensa, joka lopulta oli korkein. Niinpä tuote siirtyi heidän yrityksensä nimiin.

- Tuotanto siirtyi Nokialta Kaarinaan helmikuussa 2018. Teimme tiloissa pientä remonttia ja koneet muutettiin Nokialta tänne. Maaliskuun toisella viikolla lähti tuotanto pyörimään, Petri Siitonen valaisee Palmuston alkutaivalta.

 

Kui Kaarina?

Petri Siitonen Palvmuston toimipisteen edustalla
Sopivat tilat Palmustolle löytyivät Kaarinan Raadelmasta. Petri Siitosen mukaan Kaarinassa asiat ovat sujuneet varsin ketterästi.

Mielenkiintoa herättää sijaintipaikan vaihdos Nokialta Kaarinaan.

- Kaikki yrityksen neljä osakasta asuvat Turun seudulla. Kaarinasta on hyvät kulkuyhteydet joka suuntaan ja täältä löytyi juuri sopiva, elintarviketuotantoon valmis tila. Myös yhteistyökumppanimme ovat tässä lähellä, Petri kertoo sijaintipaikan valinnasta. Tilat olivat aiemmin Karkkimaailmana tunnetun yrityksen tuotantotiloina.

Yritys tekee keskusliikekauppaa muun muassa Keskon ja SOK:n kanssa, ei suoraa kuluttajamyyntiä. Vientineuvottelut on avattu.

- Neuvottelut ovat käynnissä laajalti Eurooppaan. Vienti tulee olemaan yksi erittäin iso osa meidän toimintaamme. Me olemme ainoa Euroopassa, joka pystyy tekemään kikhernejauhosta pitkää pastatavaraa, esimerkiksi tagliatelleä ja spagettia. Tuotteet ovat täysin lisäaineettomia ja luontaisesti gluteiinittomia, proteiinipitoisia ja GMO-vapaita, Petri hehkuttaa.

- Meillä on Kaarinassa kaikki asiat menneet tosi kivasti. Ei ole ollut ongelmia eikä hidasteita. Viranomaisyhteistyö on ollut ripeää ja joustavaa sekä ystävällistä, hän kiittelee.

 

Fiksu Anni

Palmuston kikhernetuotteita
Palmusto valmistaa ainoana Euroopassa kikhernejauhosta niin sanottua pitkää pastaa ja nuudeleita.

- Tuotteen on kehittänyt Anni Mäki. Siitä juontuu myös yrityksen nimi, Anni Smart Oy eli fiksu Anni, Petri kertoo. Annin kanssa yrittäjät ovat edelleen hyvissä väleissä, vaikka Anni ei yrityksen toiminnassa olekaan mukana.

Fiksujen tuotteiden tuotantokapasiteetti moninkertaistuu syksyllä.

- Enää me emme vain suunnittele, vaan kauppa käy hyvin. Meidän raaka-aineesta ovat erityisen kiinnostuneet myös valmisruuan valmistajat yhtenä raaka-ainekomponenttina. Vientineuvottelut ovat hyvässä kulmassa ja syksyllä tuotantokapasiteettimme kasvaa merkittävästi, yrittäjä iloitsee.

Sopivaa henkilökuntaakin on Turun seudulta, tai oikeastaan Kaarinasta löytynyt hyvin.

- Olemme onnistuneet palkkaamaan hyvää, sitoutunutta, motivoitunutta ja ahkeraa väkeä. Me taas pyrimme olemaan hyvä, ketterä ja joustava työnantaja. Kun töitä on, tehdään pidempää päivää, kun taas esimerkiksi heinäkuussa oli rauhallisempaa, työpäiviä oli mahdollisuus säätää sen mukaan, Petri kiittelee henkilökuntaansa.