Joulukuun yritys on Tuorlan Majatalo Oy
-lähiruoasta kaikki lähti

  1. Tuorlan Majatalo Oy, jonka alla toimivat:
         - Piikkiössä Tuorlan Majatalon ravintola, majatalo sekä lähiruoka- ja lahjapuoti
         - Turussa Helmi Kahvila ja Hotelli Helmi sekä Ravintola Verkahovi
  2. Perustettu 1996 nimellä Marja Vaiste Oy - vuonna 2005 nimi muuttui  Tuorlan Majatalo Oy:ksi 
  3. Työllistää 30 henkilöä
  4. Toimitusjohtaja Marja Vaiste
  5. Liikevaihto 2 milj. €
  6. www.tuorlanmajatalo.fi, www.helmikahvila.fi, www.hotellihelmi.fi, www.ravintolaverkahovi.fi
 

Kaupunginjohtaja Harri Virta onnittelee yrittäjä Marja Vaistetta Vuoden Yritys Kaarinassa 2020 -palkinnon johdosta.

Tuorlan Majatalo Oy palkittiin marraskuussa Vuoden Yritys Kaarinassa 2020 –palkinnolla. 
Kuvassa kaupunginjohtaja Harri Virta onnittelemassa yrittäjä Marja Vaistetta.

 

Miten päädyit yrittäjäksi Kaarinaan?

Marja Vaiste: Olin 14 vuotta Raisio Yhtymässä ekonominkoulutustani vastaavissa töissä. Sitten tuli vaan sellainen olo, että kaipasi jotain omaa ja itsenäisempää. Lähdin Raisio Yhtymästä ennen Benecol-huumaa ja laajoja irtisanomisia, joita siellä vuosien varrella on ollut. Viimeinen impulssi lähtemiselleni oli, kun minut nimitettiin lemmikkieläintuotteiden markkinointipäälliköksi kohdealueena Venäjä. Olin asunut Venäjällä ja minulla oli venäjänkielentaito. Poikani oli tuolloin vasta 2-vuotias, eikä ajatus Venäjälle lähtemisestä houkutellut. Silloin elettiin vuotta 1996.

Perustin viestintätoimiston, joka oli aiempaa osaamistani. Minulla oli kaksi työntekijää ja töitä oli ihan hyvin. Mutta sitten näin Turun Sanomissa ilmoituksen, jossa Varsinais-Suomen Maaseutuoppilaitos etsi yrittäjää vetämään lähiruokahanketta. Ilmoituksessa painotettiin markkinointi- ja viestintäosaamista. Haastattelukäynnillä silmäni avautuivat samalla alueen kauneuteen ja näin sillä valtavasti mahdollisuuksia. Sain hankkeen vetovastuun ja siitä tarina alkoi. 

Majatalon kahvila ja puoti avattiin osana lähiruokahanketta vuonna 1999.  Tuorlan oppilaitos teki 2000-luvun alkupuolella päätöksen, että he keskittyvät ydintoimintaansa eli koulutukseen ja opetukseen. Kahvila- ja majatalotoiminta siirtyi kilpailutusten jälkeen oman osakeyhtiöni hoitoon.

Tuorlan puodin glögejä.

Tuorlan Majatalon puodin jouluisia antimia.
 

Majatalo oli hankkeen konseptissa suunniteltu pienimuotoiseksi kahvilaksi ja lähiruokamyymäläksi. Koulun puolelta oli henkilö mukana hankkeen toteutuksessa ja hän tokaisi, että ei se kahvila varmaan kokoaikaisesti työllistä, kun ei täällä käy ketään. He ehdottivat, että kutokaa sukkia, niin voitte myydä niitä puodin puolella. Olemme majatalon väen kanssa vuosien varrella naureskelleet, että eipä ole sellaista aikaa tullut, että olisi ehtinyt sukkia kutomaan. 

Majatalo lähti alusta saakka hyvin toimimaan. Pian asiakkaat alkoivat kysellä, että eikö tarjolla voisi olla ruokaakin. Tehtiin tarvittavat muutokset, jotta keittiö voitiin hyväksyä ruuanvalmistustilaksi. Vanha rakennus henkii aivan ainutlaatuista tunnelmaa ja lounas- ja muut ruokapalvelut ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella Kaarinan ulkopuolellakin.  

Majoitustoiminta

Marja: Oppilaitos oli pyörittänyt pienimuotoisesti kesähostellitoimintaa ja majatalon perustamisen myötä tämä siirtyi hoitoomme. Vuokrasopimukseemme kuuluu yksi entinen opiskelija-asuntolatalo ympärivuotisesti. Kesäkaudeksi saamme vuokrata lisää majoitustilaa. Talvella majoittumaan mahtuu noin 50 ja kesällä jopa 120 henkeä.

Nyt koronavuonna ei ole juurikaan ollut tapahtumia tai isoja ryhmiä majoittumassa, mutta normaalisti Tuorlassa järjestetään monenlaista kurssitoimintaa, isoja sukutapaamisia ja koiratapahtumia, joiden osallistujat tarvitsevat paljon majoitustilaa.

Joko silloin puhuttiin lähiruoasta?

Marja: Ei laajalti, mutta olen ylpeä, että pidettiin kiinni siitä ajatuksesta.  Lähiruoka on urani aikana kokenut monta ’uutta tulemista’, ja tuntuu, että tämä korona-aika on vahvistanut lähialueen tuotannon merkitystä.

Yhteistyön merkitys yrittäjien välillä?

Marja: Vuosien varrella muodostunut verkosto on tärkeä. Aina löytyy apu läheltä, toiselta yrittäjältä. Tai jos ei löydy, osataan suositella oikeaan osoitteeseen. Kaarinan matkailuyrittäjien välillä pidetään yllä keskusteluyhteyttä.  Kuulumme myös Kaarinan ja Turun yrittäjiin sekä Turun naisyrittäjiin, joten yrittäjäverkostomme on laaja. #suosikaarinalaista on hieno kampanja oman alueen yrittäjien tukemiseksi.

Tulevaisuuden suunnitelmia?

Marja: Tuorlan alueen matkailullisen liiketoiminnan kehittämiseksi on vuosien mittaan ollut suuriakin suunnitelmia. Nyt yhteistyötä käynnistetään uudelleen Ammattiopisto Livian, Väisälän avaruuspuiston (Tuorlan tiedekeskus) ja majatalon välillä. Saa nähdä syntyykö siitä uutta, kaikkia tahoja hyödyttävää liiketoimintaa.

Kuninkaantie aamuauringossa.

Kuninkaantie aamuauringossa. 


Olet ollut monessa mukana, onko se ollut yritykselle hyvä asia?

Marja: politiikasta en tiedä onko se hyväksi vai ei, koska siinä leimautuu tiettyyn näkemykseen ja siksi en enää aio lähteä ehdokkaaksi. Yrittäjäyhdistyksen aika oli varmasti yritykselle hyväksi (Marja toimi pitkään Kaarinan Yrittäjien puheenjohtajana), koska silloin oli paljon esillä, tuli itse tunnetuksi ja siinä sivussa yrityskin.  

Olet pyörittänyt ravintolaa myös Kaarinan keskustassa  

Marja: Kyllä, Kaarinan Tähteä, joka nyt on Ravintola Focca. Nimestä minulla oli ajatus, että se liittyy tähtitieteeseen, ja minulla oli visio, että Kaarina voisi olla avaruuskaupunki, avaruus- ja tähtitiedeteemalla. Tämä ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Lisäksi Ala-Lemun kartanon ravintolatoiminta oli hoidossamme muutaman vuoden.

Nykyisen Ravintola Foccan pitäjät, Maria ja Susanna, ovat olleet molemmat minulla töissä. Samoin Wanhan Primadonnan yrittäjä Miia. Lisäksi yksi työntekijäni lähti pyörittämään lounaspaikkaa Loimaalle. Kaikista heistä olen ollut varma, että he menestyvät hyvän ammattitaitonsa ja osaamisensa ansiosta.  Yrittäjyyteen haluan kannustaa kaikkia, kenellä on vähänkin tahtotilaa. Jokaisella on oma polkunsa kuljettavana ja haluan rohkaista seuraamaan sitä ja toteuttamaan omia unelmiaan.