Kuukauden yritys 7/2017:

Merivuoren Puutarha
– Tuoretta ja raikasta lähiruokaa ekologisella lämmöllä ja biologisella torjunnalla puhtaasti tuotettuna

Pähkinänkuoressa:

  • Viljely aloitettu 1917
  • Henkilöstö 10 vakituista hlöä, sekä sesonkityöntekijät
  • Liikevaihto 0,5 milj € / arvio 2017
  • Facebook: Merivuoren Puutarha sekä @merivuorenpuutarha

Paprikat

Merivuoren Puutarha kuin Suomikin 100-vuotias

Merivuoren puutarhan kasvihuoneissa punertuvat tomaatit ja paprikat ja mittaa venyvät kurkut. Piikkiössä Toivonlinnantiellä sijaitseva puutarha-alan yritys on perustettu vuonna 1917, tasan sata vuotta sitten, kun paikka siirtyi Merivuoren suvun omistukseen ja vihannesten viljely aloitettiin. Tänä päivänä Merivuoren Puutarha on Varsinais-Suomen suurin paprikan tuottaja. Tomaatista viljellään useita lajikkeita; ”tavallisen” punaisen ja pyöreän tomaatin lisäksi Merivuoren Puutarhalla kasvaa mm. luumutomaatteja, sekä suloisia sydäntomaatteja. Kurkkua on kuitenkin suurimmalla viljelyalalla.

Puutarhalla haastatteluun osallistuu kolme sukupolvea. Mauri Merivuori on toiminut perheyrityksessä vuodesta 1980 ja hän on sisarensa Riitan kanssa sukupolven vaihdoksen myötä siirtymässä taustajoukkoihin. Tuulia Merivuori-Marisa puolisonsa kanssa suunnittelee puutarhan tulevaisuutta ja heidän poikansa, Martin 1v 2kk, suunnittelee syövänsä puutarhan puodista kurkun. Martinista voi aikanaan tulla puutarha-alan yrittäjä viidennessä polvessa. Nuorien yrittäjien suunnitelmissa ovat investoinnit tuotannon kehittämiseen. Tuulia haluaa säilyttää viljelyn ammattitaidon ja korkean laadun. Haaveissa ovat viljelypinta-alan kasvattaminen ja sitä kautta valikoiman laajentaminen, samalla mm. lämmitysjärjestelmää entistä ympäristöystävällisemmäksi kehittäen. Osana tulevaisuuden suunnitelmia yhdessä työntekijä-osakkaiden kanssa ovat myös tilapuodin monipuolistaminen ja Puutarhan historiaa henkivän juhlatilan avaaminen.

Tällä hetkellä kasvihuoneiden pinta-ala on 8300 m2, joista ympärivuotisessa käytössä on 2500m2. Kasvihuoneet lämpiävät peltokasvien jätteen ja hakkeen seoksella, joka on ekologinen tapa lämmittää. Ilmastotavoitteet on saavutettu Merivuoren Puutarhalla jo vuonna 1996,  jolloin siirryttiin alan edelläkävijöiden joukossa lämmittämään uusiutuvalla energialla. Ekologista edelläkävijyyttä pidetään Puutarhalla yllä ja parhaillaan tutkitaan aurinkoenergian mahdollisuuksia. Merivuori on myös maailman ensimmäisenä kasvihuoneyrityksenä kelpuutettu Kaarinalaisen Sympower Oy:n kautta tasapainottamaan sähkön kysyntää ja tarjontaa reaaliajassa osana  kantaverkon häiriöreservejä. Kantaverkon reservit tuotetaan normaalisti sähkön tuotannolla. Kun ne sen sijaan tuotetaan ohjaamalla  kulutusta, vähennetään hiilidioksidipäästöjä  noin 26kg puutarhan käyttämää megawattituntia kohden. Mahdollisuus säätää kantaverkon tasapainoa kulutuksella mahdollistaa Suomelle nopeamman siirtymisen uusiutuviin energiamuotoihin.

Riitta Merivuori esittelee kasvihuoneiden pienimpiä työläisiä: ”hyviksiin” kuuluvat biologisen torjunnan pedot ja kimalaiset. Vaikka kasvihuoneissa saadaan vihanneksille aikaan kontrolloitu ilmasto ja vakaat kasvuolot, voi sinnekin syntyä tuholaisia. Viljelykasveille haitallisia tuholaisia torjutaan luonnonmukaisesti niitä syövillä hyönteisillä, joita kutsutaan pedoiksi. Pörisevät kimalaiset puolestaan huolehtivat tomaattien pölytyksestä taaten sadon. Kimalaiset asuvat kasvihuoneissa omissa kimalaislaatikoissaan.

Merivuoren Puutarha on monessa menossa mukana ja yhteistyökumppaneita löytyy niin paikallisista toisista yrittäjistä, kuin oppilaitoksista ja tutkimuskeskuksistakin. Esimerkiksi Tuorlan maatalousoppilaitoksesta on usein kasvihuoneilla harjoittelijoita ja vuotuisilla Piha ja Puutarha – messuilla esittäydytään yhteistyössä alueen muiden puutarha-alan toimijoiden kanssa. 

Kimalaiset pölyttävät tomaattien kukat