Tili-Piikkiö Oy pähkinänkuoressa

  • Perustettu vuonna 1973, nykyisillä omistajilla vuodesta 1991
  • Liikevaihto noin 300 000
  • Henkilöstöä 4, mukaan lukien kaksi yrittäjää
  • http://www.tili-piikkio.fi/
 
Heikki Sinisalo Tili-Piikkiön toimistollaHeikki Sinisalo (kuvassa) ja Reija Rantanen perustivat Tili-Piikkiön vuonna 1991 jatkamaan silloisen työnantajansa tilitoimistotoimintaa.

 

Piikkiön taajamassa, kirjaston yläkerrassa toimitilojaan pitävä Tili-Piikkiö Oy palkittiin syksyllä kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. Toimisto on perustettu 1991 jatkamaan Rainer Lukanderin 1973 Piikkiön perustaman tilitoimiston toimintaa. Yrittäjinä toimivat Reija Rantanen ja Heikki Sinisalo, jotka tulivat Lukanderin palvelukseen 1973 ja 1983.

 

Työntekijöitä on yhteensä neljä, jossa mukana ovat molemmat yrittäjät itse. Liikevaihtoa kertyy noin 300 000. Heikki vetää myös samassa liiketalossa toimivaa Piikkiön Kiinteistöisännöinti Oy:tä.

 

- Lähtökohtaisesti emme ole pyrkineet kasvamaan isoksi. Yrityksen kasvattaminen etäännyttää yrittäjän helposti varsinaisesta toiminnasta hallinnollisten tehtävien lisääntyessä, eikä itse enää ehdi tehdä asiakastyötä. Meidän strategiaksi on valittu luonnollinen kasvu, mutta ei kasvattaminen, Sinisalo tiivistää Tili-Piikkiön strategian.

 

- Tarkoitus on tarjota asiakkaille kasvollista palvelua ja suoraa asiakaskontaktia. Kun tilitoimistossa on tietty henkilö hoitamassa asiakkaan asioita, joka tietää asiat pidemmältä aikaväliltä, asioiden hoito helpottuu, hän arvioi yrityksen vahvuuksia.


Heikki Sinisalo työpöytänsä ääressä.Edelleen pääosin aineistot tulevat asiakkailta paperisena, kertoo Sinisalo omassa työhuoneessaan mappien keskellä.


Yritysten ytimessä

- Siitä tämä on mielenkiintoinen ala, että ollaan yrittäjien asialla ja yritysten ytimessä. Joskus olen miettinyt, miten voisi käydä auttamassa ja valistamassa aloittavia yrityksiä. Puhuin jo 80-luvulla yrittäjyyskasvatuksesta, nyt se on onneksi lyönyt itsensä läpi laajasti kouluissa, Sinisalo iloitsee.

 

Sähköistyksen myötä markkinoille on tullut paljon isoja tilitoimistoketjuja. Kaikki ei ole niin paikallista, vaan palveluita voi hankkia laajemmalta alueelta.

 

- Tosin hitaasti sähköisyys tulee pk-sektorille. Kustannustehokkuus voi pienemmässä yrityksessä sulaa digitalisaatiokustannuksiin. Meille digitalisaatio tarkoittaa ohjelmistohankintoja ja pilvipalveluita. Suurin osa tulee kuitenkin perinteisesti paperisena, hän kertoo.

 

- Tarvittaessa Tili-Piikkiössä avustetaan varsinkin aloittavia yrittäjiä muun muassa investointibudjettien ja kassavirtalaskelmien kanssa, Sinisalo lisää.

 

Vinkkejä nousukauteen

 

 Varsinais-Suomessa eletään nyt vahvaa nousukautta. Heikki vinkkaa yrityksiä huolehtimaan kassavirtalaskelmasta ja varautumaan siihen, että nousukautta ei riitä loputtomiin. Mutta myös investointeja kannattaa nyt miettiä.

 

- Ei tässä uskalla ennustaa kuinka pitkä kaari tässä tulee. Mutta kyllä nyt, jos kassavirta näyttää hyvältä, kannattaa investoida. Riskinottokyky on tietysti kovin yksilöllinen. Myös inflaation näkökulmasta investointihetki on hyvä, kun inflaatio alkaa nousemaan, vaikka korotkin toki nousevat samalla, Sinisalo vinkkaa.

 

- Pienyrittäjien kannalta on edelleen se ongelma, että alivakuutetaan itsensä. On sellainen kummallinen ajatus, että eläkesäästäminen lakisääteiseen eläkevakuutukseen menisi hukkaan, eikä kukaan pääse eläkkeelle. Eihän se niin mene ja lisäksi YEL vaikuttaa äitiyspäivärahaan ja muihin Kelan etuuksiin, Heikki muistuttaa.

 

Entä, miltä kuntakohtainen yrittäjyyspalkinto on tuntunut pitkän linjan yrittäjästä.

 

- Mitä tää nyt tämmöistä, ajattelin aluksi. Kyllä tässä parin kuukauden aikana, kun palkintoa on ehtinyt miettiä, sen arvostus on noussut, varsinkin kun yritysmaailman ulkopuoleltakin on tullut onnitteluita, hän iloitsee.